Verhalen

Video cursus - Les 4 - Spotten en dan verder

Wanneer je na het maken van opnames thuis komt met volgeschoten geheugenkaartjes (of andere media) dan begint het pas. Dan moet er van het geschoten materiaal een film gemaakt worden. Je hebt je nieuwsgierigheid natuurlijk niet kunnen bedwingen en alvast al het materiaal vanaf de camcorder bekeken op de TV. Dan is je - hoop ik - een paar dingen opgevallen. Wat je nu aan beelden hebt is veel te lang. Er zitten stukken in die niet interessant genoeg zijn. Veel shots zitten niet op de goede volgorde. Er zit hier en daar geluid in van activiteiten die zich achter de cameraman hebben afgespeeld en die we dus niet zien. Op een paar plaatsen heeft de camera ongewild gelopen. (Onvrijwillig grondwerk) Er zitten geen titels in de film. Er moet op een aantal plaatsen commentaar bij gezet worden om duidelijk te maken wat we zien. En er mag misschien wel hier en daar een passend muziekje onder. Nogmaals, er moet dus een film van gemaakt worden. En hieruit blijkt, dat films maken, dat doe je thuis. In je hobbykamer of zoiets.

Spotten

Spotten wil zeggen dat je alle beelden die je hebt gemaakt gaat bekijken en beoordelen. Dat kan op een aantal manieren. Ik beschrijf er twee. Een eenvoudige manier en aansluitend een wat ingewikkelder manier.

Eenvoudig
Wanneer je wilt gaan monteren, dan gebeurt dat tegenwoordig in verreweg de meeste gevallen in de computer. Het is belangrijk dat je eerst de harde schijf (HDD) in de PC, waarop je de beelden wilt zetten gaat defragmenteren. (zie de gebruiksaanwijzing van het besturingsprogramma) Daarna maak je een nieuwe map aan met een naam die te maken heeft met het onderwerp van de film. De eenvoudigste manier is nu om al het geschoten materiaal naar die map op de harde schijf te kopiëren. Het maakt niet uit of je nog filmt in 4:3 formaat of in breedbeeld (16:9).

Bandjes
Filmers die nog gebruik maken van bandjes (en dat zijn er nog heel veel) doen dat door de camcorder te verbinden met de PC via een FireWire kabel. Er moet dan wel een FireWire of iLink ingang op de PC aanwezig zijn. Je speelt altijd over via een video montageprogramma wat in je PC aanwezig moet zijn. Bij voorbeeld, Pinnacle Studio, Adobe Premiere Elements of Magix Video deluxe. Maar met het bij oudere versies van Windows meegeleverde Movie Maker wil het ook wel. De beelden worden met dezelfde compressie op de HDD gezet als dat ze op de band staan. Bij een aantal programma’s heb je dan de mogelijkheid om de losse shots die je gemaakt hebt ook als losse shots in te laden. En als dat kan zou ik doen. Dat is later handig als je naar bepaalde shots zoekt.

Geen bandjes
Filmers die werken met een geheugenkaart in de camcorder gebruiken voor het overspelen (meestal) een USB kabel. Hoe dat gedaan wordt moet je nalezen in de gebruiksaanwijzing van je camcorder en PC. Eigenlijk ziet jouw PC de camcorder als een externe geheugenopslag en je kunt dus de opgenomen beelden gewoon kopiëren naar de HDD in de PC. De hierboven genoemde programma’s (behalve Windows Movie Maker) kunnen zonder problemen deze files (shots) gebruiken voor montage.Mits het programma waarmee je werkt geschikt is voor de compressie waarin is opgenomen. AVCHD compressie vergt een snelle PC. Wil je meer weten over AVCHD compressie klik dan hier.
Wil je in het algemeen meer weten over compressie klik dan hier.

Ingewikkeld
Je zou nu direct aan het werk kunnen, maar het is handiger om eerst een overzicht te maken van de beelden die je in je film wilt gebruiken. Dat doe je op papier. Alle shots in de PC hebben een nummer en daarvan kun je gebruik maken. Alle shots die gemaakt zijn, moeten beschreven worden. Dat kan op elke manier die je prettig vindt. Maar het makkelijkste is het om op een schrijfblok een aantal kolommen te tekenen. Maak kolommen voor: het shotnummer, en de inhoud van de shots. Je kunt dat naar behoefte uitbreiden met 'totaal' 'half totaal' 'close-up' geluid en beeldkwaliteit. Als je beschikt over een computer met een database programma daarin (bijvoorbeeld Access) dan kun je de bovenstaande handeling natuurlijk ook in de PC doen. (Als daar handig in bent kun je dat ook in MS-Word doen) Als je in Access werkt dan is het zelfs mogelijk om zogenaamde 'query's' aan te maken waarmee je zaken kunt uitsorteren. Het is even een vervelend werk, maar nu ga je alle shots stuk voor stuk beschrijven. En bij een grote film kunnen dat wel meer dan 100 shots zijn. Zeker als je een lange film gaat maken wil ik je aanraden dit wel te doen, want later bij de montage zul je er veel gemak van hebben. En heel veel overbodig gezoek naar shots mee kunnen voorkomen.

Op papier monteren

Als alle shots zijn genoteerd, dan kun je op papier gaan monteren. Je maakt nu een nieuwe lijst met kolommen en daarop worden onder elkaar de shotnummers vermeld. Maar dan in de volgorde waarin ze achter elkaar gemonteerd moeten worden. In de volgende kolommen kun je dan vermelden waar een 'buitenbeeld tekst' (voice-over) gezet moet worden en waar, en welk muziekje onder de film gezet moet worden. Ook kun je vermelden waar titels in de film moeten komen. Op deze manier beschrijft je de hele film en is vanaf papier al te lezen hoe de film eruit gaat zien. In les 05 bekijken we het montagedraaiboek van dichtbij.

Herzien: juli 2013

Wil je nu naar les 5, klik dan hier.