Verhalen

Video cursus - Les 5 - Montagedraaiboek

Papier moet

Wie nog nooit een montagedraaiboek heeft gemaakt, kijkt hier wat onwennig tegenaan. Filmers die vroeger 'echte' film hebben gemonteerd, gebruikte vaak hun film zelf als een soort draaiboek. De film werd in losse shots uit elkaar geknipt en aan een waslijn met genummerde knijpers opgehangen. Daarna werden de losse shots in de gewenste volgorde gehangen en het monteren kon beginnen. Met video wil dat niet. Dat moet je dus op papier doen. In de vorige les is al een aanzet gegeven hoe je dat doet. Nu bekijken we in detail hoe dat zou kunnen. Inderdaad, zou kunnen, want uiteindelijk moet je voor jezelf een manier vinden die je prettig vindt. Denk echter niet dat je dat wel 'uit je hoofd' kunt doen, want dat wordt niks. Papier moet! Als je tenminste een film wilt maken die ook voor anderen - de buurvrouw bijvoorbeeld - leuk moet zijn.

BEELD

TEKST (voice-over)

MUZIEK

OPMERKING

Inleiding

26
43
02
18

 

Muziek van ...

 

 


Titel op 18

Eerste verhaal

05
09
16
17

(hier begint de eerste tekst)

 

 

Fade out in de muziek

 

Inleiding

Je zou het als volgt kunnen doen. Maak op een blad papier, 4 kolommen. Zet boven de eerste kolom, BEELD, boven de tweede, TEKST, boven de derde, MUZIEK en boven de vierde OPMERKING. Nu kun je in de beeldkolom onder elkaar de nummers van de shots zetten zoals je ze in de montage achter elkaar wilt 'plakken'. Het eerste shot waarmee je begint is natuurlijk 'zwart', want iedere film begint met een aantal seconden 'zwart'. Na 'zwart' komt het openingsshot. En dat zal als regel altijd een totaalbeeld zijn. We zijn nu begonnen met de inleiding van de film. Voor een vakantiefilm van - laten we zeggen - een kwartier of iets langer, maken we een inleiding van een minuut. Daarvoor kiezen we een aantal beelden die de sfeer van de film gaan aangeven. Dat kunnen zomaar wat beelden uit het opgenomen materiaal zijn. Maar het kan ook een aantal beelden zijn van de reis naar de vakantiebestemming. Je kunt daar ook een landkaart van de streek bijzetten waar je naar toe gaat. En ergens op een geschikte plaats in die minuut zet je de titel van de film. "Vakantie 2014 in Roelofarendsveen". Ik noem maar wat. Zet er wel altijd het jaartal bij. Dat is handig voor over 10 jaar als je de film nog eens draait voor de kleinkinderen.

Blokken

Na de inleiding gaat de film soepel over in het eerste verhaal wat je wilt vertellen. Zoals je ziet is op papier een indeling gemaakt in 'blokken'. In ieder blok komt een verhaaltje uit de vakantie te staan. Je zou na de inleiding kunnen beginnen met een kort overzicht van de plaats waar je 'de tenten hebt neergezet'. Begin ieder blok weer met een groothoek opname. En maak van ieder blok weer een afgerond geheel. Maar wel zo, dat het goed aansluit bij het vorige en het volgende blok. Je zult over het algemeen de film monteren in de volgorde waarin het is opgenomen. Maar denk daar eens goed over na. Het zou wel eens handig kunnen zijn om een andere volgorde te maken. Omdat het in de tijd misschien logischer lijkt. En zorg dat het laatste verhaal wat je in de film monteert, er een is die ook een echt einde aan de film maakt. De kijker moet bij dat laatste verhaal echt de indruk hebben dat het hele film-verhaal verteld is. Een titel met 'EINDE' aan het eind van de film, is echt uit de tijd. Zorg ook dat de voice-over zo geschreven is dat het naar het eind loopt. En de muziek eindigt natuurlijk met het laatste beeld van de film. Over het schrijven van een voice-over en het gebruik van muziek 'onder' de film hebben we het in volgende les.

Herzien: juni 2014

Als je nu naar les 6 wilt, klik dan hier.