Verhalen

Video cursus - Les 6 - Schrijf een voice-over

Stem

De voice-over in een film is hetzelfde als de zogenaamde 'buitenbeeldtekst'. Je hoort de man of vrouw die de tekst inspreekt, maar je ziet ze nooit. Een tekst schrijven voor een voice-over is moeilijk. Een tekst inspreken voor gebruik 'onder' videobeelden is nog moeilijker. De (professionele) inspreker van een voice-over noemen we een 'stem'. Een stem inhuren voor je vakantiefilm is onbetaalbaar. Tenzij je er misschien één in je kennissenkring hebt. Het inspreken van je vakantiefilm moet je dus zelf doen. Of laten doen door iemand onder je kennissen die een goede stem heeft. Waaraan zo'n stem moet voldoen zien we later. Eerst gaan we ons bezig houden met het schrijven van de voice-over.

Toelichting

Waarom een voice-over? Het zou het gemakkelijkste zijn als je een videofilm zodanig kunt monteren dat het verhaal helemaal duidelijk is voor de toeschouwer. Maar dat is vrijwel onmogelijk. Er moet dus een toelichting bij de beelden gemaakt worden. Het woord zegt het al, het moet een toelichting zijn. Je moet dus niet vertellen wat we zien. Een zin als: "Hier zien we kleine Marian op de schommel in de speeltuin", is natuurlijk volledig overbodig, want dat zien we zelf wel. Ook een tekst als: "Het was een prachtige dag, dus we besloten maar eens een wandeling te gaan maken", is zinloos. Maar wat dan?

Spreektaal

Na de inleiding van de film (zie de vorige les) kun je starten met een toelichting onder de beelden die we dan zien. Aan de filmbeelden kun je niet zien waar de caravan (of tent, of hotel) staat. Je zou de voice-over dus kunnen beginnen met:

Vlak bij de plaats ... hebben we een leuke camping gevonden waar nog plek was voor onze caravan. Deze camping die plaats biedt aan 50 caravans is een mooie uitvalsbasis voor uitstapjes

Afhankelijk van de beelden, kan zo de voice-over verder geschreven worden. En houd dan het onderstaande in gedachte.

 1. Schrijf de tekst in spreektaal. Lees een geschreven tekst hardop voor om te controleren of hij 'bekt'.
 2. Schrijf korte zinnen met per zin niet meer dan 2 hoofdpunten.
 3. Gebruik in de tekst zo min mogelijk jaartallen en getallen, want die kan toch niemand onthouden.
 4. Schrijf de tekst in blokjes. Geef de toeschouwer de kans om tussen die blokjes tekst te genieten van de beelden. Een film die over de volle lengte een voice-over heeft is vermoeiend om naar te kijken.
 5. Gebruik geen moeilijke woorden. De toeschouwer moet in één keer begrijpen wat er gezegd wordt. Bedenk dat een kind van 12 jaar het ook moet kunnen snappen. Maar neem je toeschouwers wel serieus.
 6. Een grapje in de tekst kan wel, als het met de beelden te maken heeft. Maar maak er geen gewoonte van, want het kan ook gaan afleiden.
 7. Gebruik zo weinig mogelijk dezelfde woorden of uitdrukkingen in de tekst. Drie keer in een film de mededeling "het was daar goed toeven" is twee keer te veel.
 8. Zorg dat de blokjes tekst weer een heel klein verhaaltje op zichzelf zijn. Het noemen van de naam van een bloem die in beeld is, is niet zinvol. Vertel een wetenswaardigheid over die bloem en noem terloops de naam. En dat geldt ook voor beesten, kerken, mensen, bomen of complete steden.
 9. Zorg dat de lengte van de voice-over iets korter is dan de lengte van het beeld waar het bij hoort. Heb je teveel tekst, dan moet je die inkorten. Te weinig tekst is niet erg, want het is tenslotte een toelichting bij de beelden.
 10. Zorg voor een evenwichtige hoeveelheid tekst onder de beelden. Stort niet alle tekst uit over het begin van het verhaal en aan het eind helemaal niets meer.
 11. Als vuistregel kun je zeggen dat maxima 60% van de lengte van de film van een voice-over wordt voorzien.

In de volgende les gaan we kijken hoe een voice-over ingesproken moet worden.

Als je nu naar les 7 wilt, klik dan hier.