Verhalen

Video cursus - Les 8 - Muziek bij de film

Voordat het videotijdperk aanbrak waren er maar weinig film amateurs die life geluid bij hun films konden opnemen. Bij de montage moest dan altijd geluid toegevoegd worden. Als er al gemonteerd werd, en als er al geluid toegevoegd werd. Dat geluid bestond dan in hoofdzaak uit muziek, met hier en daar wat tekst. Soms ook het geluid van een vogeltje of van een waterval. Nou was muziek wel het gemakkelijkste, want dat haalde je gewoon van een CD. De films die ondersteuning kregen van muziek van James Last waren berucht. Maar het was wel muziek die je bijna overal 'onder' kon zetten.Het mag niet opvallen

Met de komst van video en daarmee tegelijk ook life geluid is de behoefte om hele films van muziek te voorzien, sterk afgenomen. Ik kom nog wel eens films van video amateurs tegen waarbij wel over de hele lengte muziek is gezet, maar dat zijn filmers van de 'oude stempel'. De trend is tegenwoordig toch wel om zo min mogelijk gebruik te maken van muziek. Alleen bij de inleiding van de film en aan het eind bij de aftiteling zit meestal wel muziek. En ook op plaatsen in de film waar wat weinig life geluid aanwezig is, kan een 'versterkend' muziekje het verhaal wel wat verbeteren. Daar moet je heel voorzichtig mee zijn, want het kan ook averechts werken. Een prachtige leerschool is wat dat betreft de TV. Let bij speelfilms, maar ook bij documentaires eens op het gebruik van muziek. Meestal valt de aanwezigheid van die muziek niet eens op, maar het is er wel. En als het niet opvalt, dan is het goed gedaan. Muziek bij een film die opvalt, die irriteert. Dat komt ook, omdat amateur-filmers niet kunnen beschikken over speciaal gemaakte muziek voor hun films. En dan bestaat al gauw de neiging om de muziek die de maker mooi vindt, er maar onder te plakken. Dan komt er popmuziek onder een serieuze documentaire, of Bach onder een vakantiefilm. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Audiorecorder

Maar wat dan wel? Muziek onder een film zetten is misschien wel het moeilijkste wat er is. Maar er zijn wel een paar opmerkingen over te maken.

  1. Zet alleen muziek onder de beelden die wat ondersteuning kunnen gebruiken.
  2. Combineer zo min mogelijk Life geluid, voice-over, effecten en muziek. Zorg dat het ene geluid het andere niet stoort.
  3. Laat muziek nooit overheersen, maar druk het life geluid een stuk terug als er muziek te horen is. En maak 'een zak' in de muziek als er een voice-over te horen is. De voice-over moet altijd verstaanbaar zijn.
  4. Zorg voor vloeiende geluidsovergangen. Monteer muziek niet 'hard' achter life geluid, maar maak een fade-out (langzaam uitvloeien) in het life geluid.
  5. De muziek moet 'passen' bij de beelden. Zet geen doedelzakmuziek onder een vakantiefilm die opgenomen is in Spanje. Maar zoek (of koop ter plaatse) muziek van de streek.
  6. Pas de muziek aan, aan de 'soort' film. Een film over kastelen kan heel goed ondersteund worden door klassieke muziek. Maar een 'strandfilm' vraagt wat lichtere muziek.
  7. Gebruik geen muziek met gezongen tekst. Behalve als die tekst precies de beelden volgt. Dan kan het wel.
  8. Meestal is muziek wat gemaakt wordt door een kleine bezetting beter bruikbaar, dan een groot theatraal orkest.
  9. Probeer eens een film te maken, helemaal zonder gebruik van ingeblikte muziek. Of gebruik alleen de muziek die je (bijvoorbeeld) tijdens je vakantie heb opgenomen met de camera. Weet je trouwens dat de moderne videocamera's uitstekende (audio) recorders zijn. Zo kunt je met de lensdop op de camera ook prachtig stereogeluid opnemen.

In de volgende les bespreken we een eenvoudige manier van video monteren.

Als je nu naar les 9 wilt, klik dan hier