Verhalen

Video cursus - Les 11 - We gaan monteren 02

Welke computer moet ik kopen?

In les 9 hebben we gezien hoe je kunt monteren op een eenvoudige manier. Maar als er een eenvoudige manier is, dan moet er ook een ingewikkelde manier bestaan. Laten we zeggen een meer geavanceerde manier. Want de manier die ik ga beschrijven is niet echt moeilijk maar voor een aantal mensen niet te doen. Dat lijkt een tegenstrijdigheid, maar dat is het niet.


Casablanca

Nu video in vrijwel alle camcorders digitaal wordt opgetekend op geheugenkaart of ander digitaal medium, is de stap naar monteren van videobeelden en geluid via een computer een hele kleine. Tenslotte werkt een computer altijd al digitaal. Maar monteren via een computer vereist van de maker van de videofilm, dat hij kan werken met een computer nog voordat hij (of zij) tot aanschaf van een PC met videomontage mogelijkheid overgaat. Je moet kunnen werken met Windows of met een Apple PC. Kun je dat niet, begin er dan niet aan.
Maar is er dan geen makkelijke manier? Ja, die is er wel. Dat kan met computers die uitsluitend zijn bedoeld voor het monteren van video. Voor deze apparaten is geen kennis van computers of Windows nodig. Als je de afstandbediening van een TV kunt hanteren dan kun je met deze apparaten video monteren. Ik praat dan bijvoorbeeld over apparaten met als merknaam: 'Casablanca' (foto). Dat zijn apparaten die eruit zien als een videorecorder, maar dan zonder sleuf waar een band in kan. In de duurdere modellen zit wel een la om een CD of DVD in te plaatsen. Je kunt de oudere machines aansluiten op de gewone TV (maar ook op een computermonitor) en bij wijze van spreken je film monteren vanuit de luie stoel. Je moet natuurlijk wel even leren hoe je het ding moet gebruiken, maar als je in staat bent een gebruiksaanwijzing te lezen en te begrijpen dan moet dat lukken.

Personal Computer

Met een PC monteren is veel ingewikkelder. Ik zei het al, je moet goed met Windows overweg kunnen anders kun je er beter niet aan beginnen. Als je nog een computer moet aanschaffen, let dan goed op of de combinatie van onderdelen in de PC geschikt zijn voor videomontage. Er moet bijvoorbeeld een tweede, flink grote harde schijf in zitten voor de opslag van de beelden. Je kunt ook een computer laten samenstellen door een computerbedrijf dat daarin gespecialiseerd is. En vraag dan garantie op de hardware en software. Ik heb veel ellende gezien bij filmers die zelf gingen prutsen. Pas als je een 'doorgewinterde computerfreak' bent, kun je dat proberen. Als techneut van de club waarvan ik lid ben wordt mij nog wel eens gevraagd, wat voor systeem ze dan moeten kopen. Dat is een moeilijke vraag. De prijzen van video montageprogramma's liggen - voor de amateurs - tussen de 60 en 1000 Euro. En ik kan niet in iemands portemonnee kijken. Daarbij zijn er zeer veel combinaties van hardware en software te koop. Ik werk zelf al vanaf 1997 met Adobe Premiere en dat bevalt mij nog steeds goed. Dat 'spul' is wel duur. Maar ik heb collega amateurfilmers die met Pinnacle Studio of met Magix Video deluxe werken. En daar zijn ze ook dik tevreden mee. (Moderne PC's zien er natuurlijk anders uit dan op het plaatje. Daarbij is het ook mogelijk om op een laptop te monteren.)

Non lineair

Monteren met een video-recorder zoals besproken in les 9 moet achter elkaar gebeuren. Je kunt in de montage op de band niet een stukje weghalen of ertussen plaatsen. Voordeel van computermontage is dat dat wel kan. Moet ergens in de montage een shot (clip in computertaal) ingekort worden, dan kan dat. Moet ergens een shot tussen gezet worden dan kan dat. Dat heet 'non lineair' monteren. Daarbij worden bij de software altijd een aantal overgangen (transitions) mee geleverd. Zoals cross-fades en wipes. Ook zitten er wel een aantal filters (voor beeld en geluid) bij. En er zit meestal een goede titelgenerator bij. Extra geluid toevoegen (muziek, voice-over) is meestal geen enkel probleem. En voor de filmers die digitaal werken (en wie doet dat niet tegenwoordig) zijn er systemen die in de PC gebruik maken van hetzelfde signaal als wat op de geheugenkaart of ander medium staat. Er is dus geen kwaliteitsverlies.

Let op

Helaas is dit eigenlijk geen 'les' te noemen. Er is geen eensluidende uitleg mogelijk voor de zeer vele systemen die er te koop zijn. Of misschien is er toch iets wat altijd hetzelfde is? Bij alle computer systemen, worden beeld en geluid via één of meer kabels van de camcorder naar de harde schijf van de PC of Casablanca gespeeld. Dat gebeurt ook met het extra geluid. De titels worden in de computer zelf aangemaakt. En als alles op de harde schijf staat kan er gemonteerd worden. Als de montage klaar is, dan kan die weer teruggespeeld worden naar een band. Als je tenminste een camcorder bezit die met bandjes werkt en een zogenaamde 'DV-in' mogelijkheid hebben. Gebruik je een camcorder zonder bandjes, dan is het nooit mogelijk om een montage terug te spelen naar de camcorder. Je moet dan de montage bewaren op een DVD, een harde schijf of een NAS. (Network-attached storage) En tegenwoordig worden films ook op 'sticks' opgeslagen.

Let wel op, filmers die goed met hun apparatuur overweg kunnen hoeven nog niet een goede film te kunnen maken. Een goede film maken heeft niets met de apparatuur te maken. De advertenties spreken wat dit betreft vaak onzin. Je wordt echt geen topregisseur als je een computer of camcorder koopt of gebruikt. Een computer of camcorder is gereedschap. Je bent toch ook geen componist als je een piano koopt?

Goede films maken is een vak apart.

Herzien:juni 2014

Wil je tips voor de aanschaf van een video-PC, ga dan naar 'Welke PC moet ik kopen'

In les 11a worden 'Overgangen in de film' behandeld.
Wil je daar naar toe Klik dan hier.

Wil je naar de laatste aflevering van deze cursus, Klik dan hier.