Verhalen

Video cursus - Les 12 - De film gaat in première

Pakezel

Stel, je hebt een vakantiefilm gemaakt. Je bent misschien lastig geweest voor je medereizigers / vakantiegangers. Want je moest steeds weer zo nodig opnames maken van al die dingen die je in de film wilt hebben. Schiet nou toch eens op met die camera .. Moet ik nou weer die cameratas dragen? Ik ben geen pak-ezel. Vergeet je statief niet mee te nemen. Nou ja, misschien herken je dit wel. De vakantie wordt door andere ervaren als een verstoorde vakantie, omdat jij een camcorder meeneemt en gebruikt.

Grof

Bij thuiskomst wordt het anders. Want als je met familie weg bent geweest, dan willen ze graag de beelden even zien. Dan ben je ineens goed genoeg omdat je al dat gesjouw en gefilm hebt gepleegd. Dan zijn ze hun eigen verstoorde vakantie al weer vergeten. Maar dan moet je hard zijn! Er wordt niet naar 'grof' materiaal gekeken. Eerst moet de film gemonteerd worden. Waarom? Omdat er ongetwijfeld nog stukken in zitten die niet goed zijn, te lang of te kort zijn of om welke reden dan ook niet vertoond moeten worden. Want geloof me maar, als er een scène opgenomen is die later niet in de montage terecht komt dan zul je dat te horen krijgen. Want die scène was: niet scherp / te kort of te lang / de audio onbruikbaar / of om welke reden dan ook niet bruikbaar in de film.

Genieten

Er komt nog een delicate periode in 'des filmers leven'. Je gaat je gedurende enige tijd opsluiten in je 'studio'. De montage van de film moet gemaakt worden. Voor de oprechte amateurfilmer is dit echter het ultieme genieten. Nu kun je al je creativiteit bodvieren op het geschoten materiaal. Nu wordt er een degelijk, maar vooral ook leuke vakantiefilm in elkaar gesleuteld. Misschien wel compleet met een muziekje op de goede plaatsen. Misschien wel met een ondersteunende tekst (voice-over) onder de beelden. En als dat klaar is kunnen eindelijk die ongeduldige familieleden of mede vakantiegangers de film zien.

Kritisch

Weet je wat eigenlijk beter is? Om de film nog niet te laten zien. De ervaring leert dat de eerste montage van een film meestal niet de beste is. Als je het werkelijk goed wilt doen, laat dan de film een weekje liggen. Kijk er daarna nog eens kritisch naar en verbeter er naar beste weten nog wat aan. Daar wordt de film meestal beter van. En pas als je zelf helemaal tevreden bent, dan kun je de film in première laten gaan. Ik weet zeker dat je dan een beetje zenuwachtig zult zijn. Zelf heb ik meer dan 100 films gemaakt, maar het zweet breekt mij steeds weer uit. Echt waar! En weet je waarom? Mijn echtgenote is langzamerhand zo goed geworden in het kritisch kijken naar mijn films, dat zij er voor zorgt, dat mijn films steeds beter worden. Haar laat ik dan ook altijd de eerste montage zien. En zij wijst feilloos aan waar het beter kan. Zij heeft er dan ook geen moeite meer mee als ik tijdens de vakantie mijn spullen meeneem. Ze draagt zelfs met plezier mijn cameratas. Zalig!