Verhalen

Verhalen - Advies - Eisen PC voor videomontage

Vraag

Ik krijg regelmatig van bezoekers van Videofilmer.nl de vraag gesteld waaraan een PC moet voldoen voor het monteren van video. De hieronder opgesomde eisen zijn een 'momentopname', en geldt alleen voor PC's die ingezet worden voor 'oude' systemen die werken met standaard resolutie (SD) opgenomen films. Zoals DV (met bandjes) en de goedkoopste camcorders die werken met harde schijven of geheugenkaartjes en niet geschikt zijn voor High Definition zoals HDV en AVCHD.
De ontwikkelingen gaan snel, dus is deze opsomming over enige tijd weer achterhaald.
Wil je meer weten over geschikte PC's voor HDV of AVCHD montage klik dan hier.

Computer


Motherboard: geschikt voor AMD of Intel Chip. Ben je van plan om HD films te gaan monteren, koop dan de snelste PC die er te vinden is of klik hier.
Besturing: Windows 7 of 8
DirectX-compatibele grafische kaart (laatste versie) voor het beeldscherm (dat zijn ze meestal)
DirectX-compatibele geluidskaart (laatste versie) (dat zijn ze meestal)
Geheugen intern: minimaal 2 Gb (liever hoger)
Ingangen: Een aantal USB ingangen en een FireWire ingang als je werkt met DV (bandjes).
DVD-rom station
Harde Schijven: 1 maal C:-schijf voor programma's plus 1 grote schijf voor video-opslag (C-schijf bijvoorbeeld 250 Gb en die mag dan 2 partities hebben. De video-schijf heeft 1 partitie en moet het NTFS bestandssysteem hebben en zo groot mogelijk zijn)
Brander: DVD brander (of Blu-Ray brander als je ook HD films wilt branden) als je alles, dus ook CD's wilt kunnen branden. (let er bij de aanschaf van de brander op, of het een +RW/R of een -RW/R brander is. Laat je adviseren)
Luidsprekers / Muis / toetsenbord / minimaal 19 inch LCD-TFT scherm (of groter)

Monteren

Er is veel software voor videomontage in de handel. Een van de meest gebruikte pakketten is Pinnacle Studio software. Maar ook Magix Video deLuxe, Edius Neo-3 of Adobe Premiere Elements is mogelijk. Kies wel steeds de versie waarmee het mogelijk is om DVD's te maken. (Als je HDV of AVCHD films wilt monteren kies dan altijd voor de laatste en de duurste versie) Controleer of er een gebruikershandboek bij zit. Zo niet, dan moet je die erbij kopen. Met bovenstaande software is het mogelijk om DVD's (en zelfs Blu-Ray schijven) te branden, inclusief het maken van mooie beginpagina's (menu's). Laat je altijd goed advieseren.

Tip

Wanneer je een nieuwe PC wilt kopen zoek dan een firma die ervaring heeft met montage van videofilms, soft- en hardware en laat de hele configuratie door hen in elkaar zetten. Vraag daar dan ook minstens een jaar garantie op. Als je nog nooit met montagesoftware hebt gewerkt, trek er dan wel wat tijd voor uit om het programma in de vingers te krijgen. Het is ingewikkeld, maar niet echt moeilijk.

Herzien: Augustus 2010.
Herzien: Februari 2011
Herzien: Mei 2014