Verhalen

Verhalen - Advies - Camcorders, techniek en vorm

Ik krijg vaak de vraag gesteld: "wat voor camcorder moet ik kopen?" Dat is een vraag van mensen die voor het eerst een videocamcorder willen aanschaffen. Het is niet zo eenvoudig om aan te geven, omdat het afhangt van wat de toekomstige videofilmer ermee wil gaan doen. Filmen natuurlijk, zou je zeggen. En als het zo eenvoudig was dan was dit verhaal ook heel kort. Maar na het opnemen van een videofilm zit er mogelijk nog een hele trein van wensen waar de nieuwe videofilmer mee aan de gang wil. Probleem is, dat iemand die zich nog niet verdiept heeft in alle mogelijkheden zelfs niet eens weet wat er nog meer aan vast zit. Laat staan dat zo iemand de goede vragen kan stellen. Maar heb je vragen over de camcorder of montageapparatuur die in dit verhaal niet worden beantwoord, stuur dan via email die vraag naar mij en je krijgt antwoord. Overigens weet ik niet op alle vragen een antwoord, maar ook dat laat ik je dan weten.

Wat moet je weten voordat je een camcorder koopt

Hieronder wordt schematisch aangegeven waar rekening mee gehouden moet worden bij de aanschaf van een nieuwe camcorder. Omdat dit verhaal geschreven is voor de 'onwetenden' zal er ook veel uitleg bij gegeven worden. Gebruik makend van de mogelijkheden die internet biedt zullen vragen gesteld worden en kan je direct doorschakelen naar een relevant deel. Dit hele verhaal staat op één internetpagina, dus als je alles wilt lezen, dan kun je van boven naar beneden lezen, en gebruik maken van het schuifbalk aan de rechterkant. Als je alles wilt uitprinten druk dan op deze knop.

WAT MOET JE WETEN ??

INDEX 1


(klik de regel aan)

Wat is eigenlijk een videocamera.
Ik wil wat weten over de techniek van de camcorder.
Ik wil wat weten over de vorm van camcorders.
Ik wil wat weten over de mogelijkheden van camcorders.
(het uiterlijk en de knoppen en pallen)
Wat heb ik nog meer nodig als ik een camcorder koop.
Wat heb ik nodig om videofilms te monteren.
Wat moet ik leren om een leuke videofilm te maken.
Koopadvies voor een camcorder
Koopadvies voor een videomontage systeem
Wat is eigenlijk een videocamera?

Domme vraag natuurlijk, want dat weet je best. Het is een apparaat waarmee je videofilms kunt opnemen. Maar er valt nog wel iets meer te zeggen over wat het is. De camera's die te koop zijn, zijn eigenlijk een combinatie van een camera en een videorecorder. Als je die namen samenvoegt ontstaat de naam, CAMCORDER en dat is de naam die ik verder zal gebruiken. Maar ik ga nog even terug naar die twee afzonderlijke delen. De camera is het deel waarmee het beeld opgenomen wordt. Daarvoor is nodig een objectief (lens), een opname element (beeldchip), een zoeker en/of LCD schermpje en electronica. En dan wordt er ook nog geluid bij het beeld opgenomen. Daarvoor is een microfoon (stereo) ingebouwd.

Voor het recorderdeel zijn er drie opname systemen.
1. Camcorders met een loopwerk waar een geschikte videocassette in gestopt kan worden. Op de cassette wordt beeld en geluid opgetekend. Dat hoeft niet altijd het signaal te zijn wat van de camera komt. Er zijn ook camcorders die beeld en geluid van een videorecorder, camcorder of PC kunnen overnemen. Deze camcorders bezitten DV-in. Maar daarover later meer. Dit soort camcorders kunnen in Standaard Definitie (SD) en/of in High Definition Video (HDV) opnemen. Het 'medium' is in dit geval een Digital Video (DV) bandje. Dit soort camcorders zijn alleen nog tweedehands te koop.
2. Er zit een harde schijf in waar beeld en geluid opgezet wordt zowel in SD als in HD. Dat is dan in de compressie met de afkorting AVCHD. Ook deze camcorders zijn alleen nog tweedehands te koop.
3. Er zitten één of meer 'slots' in waar een geheugenkaartje ingestoken kan worden. Soms hebben deze camcordes ook nog een intern geheugen. Deze camcorders zijn geschikt voor SD of voor HD. Dit soort camcorders zijn de norm geworden.

TOP.
Terug naar index 1.


TECHNIEK VAN DE CAMCORDER
INDEX 2

(klik de regel aan)

Ik wil wat weten over het cameradeel van de camcorder:
(Objectief, diafragma, focus, witbalans, beeldchip, zoeker en elektronica)
Ik wil wat weten over het recorderdeel van de camcorder
(DV-in en uit)
Ik wil wat weten over de opname media van camcorders
(Analoog, digitaal, bandjes, schijven en geheugenkaart)

TOP.
Terug naar index 1.

 
Het cameradeel van de camcorder

OBJECTIEF
Dat is altijd een zogenaamde zoomlens (spreek uit: zoemlens) waarmee je het beeld dichterbij of verder weg kunt draaien. Dat noemen we 'zoomen'. De meeste camcorders hebben een zoomlens van minimaal 10x, maar er zijn er ook met een zoomlens van wel 60 x. Vaak staat er op de camcorder ook nog een elektronisch zoombereik van bijvoorbeeld 100x of 500x. Dat gebeurd niet optisch met de zoomlens, maar elektronisch en gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Daar moet je maar niet op letten. (En ook niet gebruiken) Om bij opnames trillingen van de hand tegen te gaan zit in bijna alle camcorders een systeem die deze trillingen nivelleert. (beeldstabilisator of steady-shot) Dat kan op twee manieren. Dat kan via een optisch trucje (wat relatief duur is maar wel het beste) of elektronisch wat een minimale vermindering van de beeldkwaliteit kan geven. De trillingen van de hand worden verminderd, maar nooit helemaal weg gehaald.

WAT IS DIAFRAGMA
De beeldchip (zie hieronder) kan slechts een geringe hoeveelheid licht goed verwerken. In het objectief is een mechaniek ingebouwd met een groter of kleiner wordend gat. Dit is het diafragma wat op deze manier de hoeveelheid licht wat nodig is, kan doorlaten.

WAT IS FOCUS
Een lenzenstelsel zoals de zoomlens in de camcorder kan het beeld maar in beperkte mate scherp doorgeven. In vrijwel alle camcorders zit een systeem wat scherp stelt op het onderwerp wat in beeld is. Focus is dus afstandinstelling. Overigens is het nooit één vlak wat scherp is, maar ook nog een stukje ervoor en erachter. Dit heet scherptediepte. Wil je daar meer van weten klik dan HIER voor een uitgebreid verhaal.

WAT IS WITBALANS

De kleur van het onderwerp wat in beeld is, wordt bepaald door de kleur licht die erop valt. Met ons blote oog merken we niet dat het gras 's morgens een andere kleur groen heeft dan 's avonds. Dat komt omdat het ochtendlicht veel blauwer is dan het avondlicht. Maar op de video willen we graag dat het gras altijd dezelfde kleur heeft. In de camcorder zit een meetinstrument wat het licht dat de lens binnenkomt inregelt op echt wit licht. Zo blijft een wit vel papier onder lamplicht en in zonlicht altijd wit. En alle kleuren daaromheen blijven dan de goede kleur houden. In veel camcorders zit ook nog een systeem waarmee de witbalans 'met de hand' is in te regelen, voor als we een moeilijke situatie tegen komen.

BEELDCHIP
Via het objectief wordt een beeld geprojecteerd op de beeldchip. Een beeldchip is in principe rond van vorm en de grootte wordt aangegeven met de diameter in inches. Er kan dus staan: 1/4 inch of 1/3 inch en zelfs 1/6 inch. (1 inch = 25,4 mm). In de meeste consumenten camcorders zit 1 beeldchip. Maar in duurdere camcorders zitten er drie. Drie beeldchips geven als regel, maar niet altijd, een kwalitatief beter beeld. Wil je een uitgebreid artikel lezen over de beeldchip, klik HIER voor een uitgebreid verhaal.

ZOEKER en LCD schermpje
Achter op de camcorder zit vaak een oculair (zoekerlens) waar je doorheen kunt kijken. Daarin is het beeld te zien zoals het op de geheugenchip (videoband, of harde schijf) geschreven wordt. Er staat ook meestal allerlei informatie op zoals de lengte die al gefilmd is, en of de camcorder opneemt (Record) of in pauze staat. Er zit ook altijd een zogenaamd LCD schermpje aan de zijkant van de camcorder waarop dat beeld is te zien. Zoeker en LCD schermpje kunnen ook gebruikt worden om het opgenomen beeld terug te kijken. Het beeld op het LCD schermpje is altijd in kleur. Het beeld van de zoeker niet altijd. Je kunt met een zwart-wit zoeker beter scherp stellen. Helaas komen er steeds meer camcorders op de markt waar alleen een LCD schermpje opzit. Dat is een nadeel, want je kunt dan niet de camcorder tegen je hoofd houden voor een stabieler beeld. Camcorders met alleen een LCD schermpje moet je op enige afstand van je hoofd houden om goed op het schermpje te kunnen kijken.

ELEKTRONICA
De elektronica komt in de reclame voor camcorders nooit ter sprake, maar is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de beeldkwaliteit die we later te zien krijgen. Onderdeel van die elektronica is een microprocessor die het hele apparaat aanstuurt. Via een menu, wat met een knopje of op een aanraakschermpje is te activeren kun je allerlei functies aan of uit zetten. Bij de moderne camcorders gaat dat heel ver. Zelfs in de goedkoopste camcorders zitten via het menu ongekende mogelijkheden. Als de hoofdschakelaar van de camcorder op 'camera' staat krijg je een ander menu dan als de schakelaar op 'recorder' staat. Het zou te ver voeren om alle mogelijkheden hier te beschrijven. Het zou trouwens nooit compleet zijn.TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.


Het recorderdeel van de camcorder

Er zijn in consumenten camcorders 8 manieren om het videobeeld en het geluid op te slaan, te verdelen over twee hoofdgroepen. Analoog en digitaal. De analoge manier is al lang overbodig geworden en ook veel slechter van kwaliteit dan de digitale manier. Analoog werkende camcorders worden alleen nog tweede hands aangeboden.


WAT BETEKEND DV-IN EN DV-UIT

Camcorders die het opgenomen signaal digitaal op een (DV) band zetten hebben een speciale uitgang. Het ziet eruit als een klein rechthoekje met een deuk in een lange kant. Met deze uitgang kunnen video, audio en synchronisatiesignalen naar een andere digitale camcorder of computer gestuurd worden. Dan dient die uitgang (natuurlijk) als uitgang. Maar in veel camcorders kan deze uitgang ook als ingang dienen. Daar moet de camcorder dan voor ingesteld zijn. Sony noemt de in/uitgang
I-link. Wil je daar meer over weten klik HIER voor een uitgebreid verhaal. Alleen op duurdere camcorders (voor HDV) zijn dit soort voorzieningen te vinden.

TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.


Media voor video opname

Wat hieronder staat is voor een groot deel historie. Maar wie iets van het heden en de toekomst wil weten moet ook kennis willen nemen van het verleden. Vrijwel alle moderne camcorders voor amateurs zijn uitgerust met geheugenkaartjes en/of intern geheugen en nog in sommige gevallen met een harde schijf.

HI-8

HI-8 is een analoog opname systeem. Het werkt met videobandjes ter grootte van een audio cassette. Het is lange tijd het meest verkochte systeem geweest. Nu alleen nog hier en daar tweede hands te koop.

VHS-C

VHS-C is ook een analoog systeem en is gebaseerd op het gewone VHS systeem wat gebruikt wordt in videorecorders. De 'C' staat voor compact. De cassette is veel kleiner dan een gewone VHS cassette maar kan wel via een adapter in een gewone VHS recorder afgespeeld worden. Er bestaat ook een Super-VHS-C systeem wat een betere beeldkwaliteit heeft, maar die kan alleen in een S-VHS recorder afgespeeld worden.

DIGITAL VIDEO (mini-DV)
Dit was lange tijd een veel gebruikt digitaal systeem van 'duurdere' videofilmers. Het werkt met bandjes die iets kleiner zijn dan een creditcard en 12mm dik. (Er bestaan ook DV banden in grotere cassettes die gebruikt werden in (semi) professionele digitale videorecorders. (De grijze cassette op het plaatje) Op een mini-DV cassette (de zwarte op het plaatje) kan een uur video opgenomen worden. Zowel in Standaard Definitie (SD) als in High Definitie Video (HDV) Er zijn ook bandjes met een kortere looptijd te koop, maar die zijn relatief erg duur. Deze soort, meestal duurdere camcorderszijn alleen nog tweedehands te koop. Ook in HDV (High Definition Video).

DIGITAL-8

Dit is een cassettesysteem van Sony. Het DV (Digital Video) signaal wordt in dit geval geschreven op een Hi-8 cassetteband van hoge kwaliteit. De beeldkwaliteit is nagenoeg gelijk aan DV en kan op dezelfde manier verwerkt worden als DV. Doordat de cassette groter is dan van DV zijn ook de camcorders groter. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Deze camcorders zijn hier en daar alleen nog tweede hands te koop.

MICRO-MV

Dit is ook een digitaal systeem van Sony. Daarbij wordt gebruik gemaakt van cassettes ter grootte van een lucifersdoosje. Sony bouwde daar zeer kleine camcorders mee, die relatief erg duur waren. De signalen die opgetekend werden op deze bandjes zijn dezelfde als die gebruikt worden voor DVD's. Er zijn slechts enkele computer montage programma's waarmee deze signalen (MPEG-2) gemonteerd kunnen worden. De beeldkwaliteit is iets minder dan van DV. De MicroMV camcorder op het plaatje is niet hoger dan een speelkaart. Sony is reeds lang geleden gestopt met de verkoop van deze camcorders.

DVD

Er werden in deze camcorders een normaal of klein formaat (8 cm rond) DVD schijf gebruikt. Er waren camcorders te koop waarmee het schijfje alleen in de camcorder zelf afgespeeld kan worden en er zijn modellen waarbij het schijfje ook afgespeeld kon worden in een DVD speler. Maar niet elke DVD speler doet dat. Eerst uitproberen dus. Het signaal op deze schijven is meestal het DVD signaal (MPEG-2) maar soms ook DVD-ram. DVD-ram is eigenlijk bedoeld voor gebruik in computers. MPEG-2 is voor het wegschrijven van beeld en geluid. Als je daar meer van wilt weten, klik HIER voor een uitgebreid verhaal. Dit soort camcorders is niet meer te koop.

HARDE SCHIJF
Er waren (medio 2011) camcorders te koop met harde schijven tot 250 Gb. Voordeel is, dat je zeer langdurig kunt filmen. Nadeel is, dat de harde schijf nogal wat elektrisch vermogen vraagt. De meegeleverde accu houdt het meestal tussen 1 en 1,5 uur vol. Ga je op stap in de vakantie, neem dan wel een aantal accu's mee. De compressie die gebruikt wordt is dezelfde als voor DVD. Als de schijf vol is, moet je eerst alle opgenomen materiaal dumpen op DVD's, een externe harde schijf of in de PC. Er zijn camcorders voor SD opnames en voor HD. De HD modellen ook vaak voor AVCHD (full-HD) compressie.

GEHEUGENKAART
Vrijwel alle camcorders die nu verkocht worden gebruiken geheugenkaartjes als opslag medium, maar ze zijn al te koop vanaf medio 2004. Dan wordt beeld en geluid opgeslagen op een geheugenkaartje die ook in digitale fototoestellen zit en ook heel vaak in videocamcorders voor het opslaan van foto's. Deze kaartjes hebben natuurlijk een groot opslagvermogen en worden steeds goedkoper. De beeldkwaliteit is prachtig wanneer de camcorder geschikt is voor AVCHD compressie (Full-HD). De camcorders zijn relatief goedkoop, maar als je het opgenomen materiaal ook wilt gaan monteren dan ben je een veelvoud kwijt aan een zeer snelle PC met speciale software.


Er zijn nog veel meer opname systemen, maar dan praten we over de professionele camcorders en die zijn voor de consument die voor het eerst een camcorder wil kopen niet interessant.


TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.


De vorm van camcorders

Afhankelijk van de wens van de gebruiker kan er gekozen worden uit een aantal vormen. Ze worden aangeduid naar de manier van gebruik. En de benamingen verzin ik voor een deel nu even zelf. Zo zijn er pistoolcamcorders, de vuistcamcorders, de verticale en horizontale camcorders, de twee handen camcorders en de statief camcorders. Het heeft allemaal te maken met de omvang en het gewicht van de 'machines'. Ik ga er daarbij voor het gemak even vanuit dat we praten over digitaal werkende camcorders, waarbij ik geen verschil maak in het opname medium. Ik besteed geen aandacht aan de mogelijkheid om met deze camcorders ook foto's te kunnen maken. Foto's maken kun je in vrijwel alle gevallen beter met een foto camera doen. Een deel van de hieronder getoonde camcorders worden niet meer gemaakt maar zijn soms nog wel tweedehands te koop.PISTOOLCAMCORDERS
Zeer kleine camcorders zonder zoeker. Het opslagmedium is een geheugenkaart. De beelden worden opgeslagen in HD of in SD. Omdat er geen zoeker is waar je met je oog door kunt kijken moet je het op te nemen beeld in het uitgeklapte LCD scherm bekijken. Dat doe je door de camcorder op enige afstand van je vast te houden. Door de vorm van de camcorder kun je al snel last krijgen van de pols van je rechterhand. Ergonimisch zijn die apparaten slecht vorm gegeven. De compressie is meestal het AVCHD systeem. Deze camcorders zijn bedoeld voor filmers die niet willen monteren. Of veel geld willen uitgeven aan montage apparatuur.

VUISTCAMCORDERS
Dit zijn de allerkleinste apparaten die je met gemak in je zak kunt steken. Ze zijn licht in gewicht, maar hebben als nadeel dat de bediening van alle knopjes wat lastiger is. Ook het stil houden van de camcorder is moeilijker. Opnamedeel en recorderdeel kunnen zowel naast elkaar als boven elkaar gebouwd zijn. Soms wordt er een apart onderstuk bij geleverd waar de camcorder opgeklikt kan worden. In dit onderstuk zitten de aansluitingen naar buiten en naar binnen, want daar is op de camcorder zelf geen plaats meer voor. Sony is gestopt met de verkoop van deze camcorders.

DE VERTICALE CAMCORDERS
Deze zijn in de hoogte gebouwd. Het opname deel zit boven de recorder waardoor er een vrij hoog, maar slank apparaat ontstaat. Je kunt dat ding zo in je binnenzak van je jas stoppen. Ze zijn door hun rechthoekige vorm wat moeilijker te hanteren.
(N.B.De plaatjes zijn niet opschaal, maar deze camcorder is zeker de helft hoger dan de 'vuistcamcorder')

HORIZONTALE CAMCORDERS
Dit is de meest gebruikte vorm wanneer er een zoeker op gemonteerd is. Ze zijn niet te groot in omvang en niet zo zwaar. De knoppen zijn geen knopjes en dus makkelijk te bedienen. Alle ingangen en uitgangen zitten op het apparaat. Ze zijn steviger gebouwd en kunnen tegen een stootje. Omdat er meer ruimte op het apparaat zit, zitten er ook meer knoppen op voor functies die bij de kleine toestellen alleen via een menu op te roepen zijn.


DE TWEE HANDEN CAMCORDERS
Dit zijn de wat zwaarder en solider gebouwde camcorders. Je kunt deze niet meer bedienen met alleen je rechterhand terwijl je de linkerhand achterloos in je broekzak hebt zitten. Dit zijn de camcorders waarvan de gevorderde amateur of (semi) pro gebruik maakt. Meestal zitten er drie opname chips in. Op het plaatje staat een Canon XH-A1 camcorder die werkt met DV bandjes. Standaard neemt de camcorder op in HDV breedbeeld maar hij kan ook opnemen in DV (breedbeeld). Soortgelijke camcorders zijn ook te koop met geheugenkaartjes.

DE STATIEF CAMCORDER
En dit is de semi-professionele camcorder met veel mogelijkheden om alles 'met de hand' in te stellen. Deze camcorder beschikken ook altijd over een opname element met drie chips. Het gewicht wordt uitgedrukt in kilo's. Ze hebben ook meestal professionele (XLR) audio ingangen die met de hand te regelen zijn. Ook dit is een HDV camcorder die met bandjes werkt. Maar soortgelijke camcorders zijn ook te koop met geheugenkaartjes. De camcorder op het plaatje heeft een losse verwisselbaar objectief (lens). De camcorder kan ook vanaf de schouder gebruikt worden.


De verhoudingen tussen de bovenstaande camcorders kloppen niet!!

TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.

De mogelijkheden van camcorders

Ik heb al uitgelegd in de inleiding, dat een camcorder bestaat uit een camera en een recorder. Als we praten over de mogelijkheden, dan gaat het in hoofdzaak over de mogelijkheden van het cameradeel. Bij de moderne camcorders wordt alles bestuurd door elektronica. De hoeveelheid licht die door de lens komt, de afstandinstelling en bijvoorbeeld de witbalans. In combinatie met het opname medium zorgt de elektronica ervoor dat de beeld- en geluidssignalen op de goede manier op de band, geheugenkaart of harde schijf komen te staan. Alle mogelijkheden beschrijven is onbegonnen werk. De knoppen en pallen aan de buitenkant van de camcorder of wat in het menu geboden wordt bepalen wat het ding kan.

Het uiterlijk

DE RECHTERKANT
Voor het uitleggen wat er aan knoppen en pallen aan een camcorder kan zitten gebruik ik een oud type Digital-8 camcorder. Maakt niet uit, want het uiterlijk van camcorders wijzigt nauwelijks. Ergens op de camcorder zit altijd een hoofdschakelaar. Die heeft meestal 3 standen. Opnemen, Afspelen en Uit. Bij heel goedkope camcorders zonder zoeker wordt vaak de camcorder gestart wanneer het LCD schermpje wordt open geklapt.
Er zit aan de rechterkant, daar waar je duim van je rechterhand zit een start-stop knop. Die is meestal rood van kleur. Eén keer drukken en de camcorder loopt / de opname wordt gemaakt, nog een keer drukken en hij stopt. Dat is ook altijd in de zoeker of op het LCD scherm te zien. Om die rode knop zit vaak een draaischakelaar waarmee de camcorder op stand-by gezet kan worden voor als je even niet filmt. In de stand-by stand blijven alle instellingen van de camcorder behouden, maar het (cassette) loopwerk, het LCD scherm en de zoeker worden uitgeschakeld. Daarmee spaar je stroom uit de accu. In de buurt van je wijsvinger of je middelvinger van je rechterhand zit een tuimel- of schuifschakelaar waarmee je kunt zoomen. Aan de rechterkant zit meestal ook een verstelbaar riempje waar je je hand in kunt steken. Een deel van de camcorder dient daarbij als handvat. Vaak zit aan deze kant ook een aansluiting voor een koptelefoon en een externe microfoon. Zoals je ziet, zijn camcorders altijd alleen maar gemaakt voor rechtshandige filmers. Sinds voorjaar 2011 is er ook een camcorder (Samsung) in de handel die zowel door rechtshandige als linkshandige filmers is te gebruiken..

DE LINKERKANT
Aan deze kant zit meestal een LCD schermpje wat uitgeklapt kan worden. Op dit schermpje kun je zien wat er opgenomen wordt, maar in sommige apparaten is het een soort aanrakingsscherm waarmee je, via een menu allerlei functies kunt in- of uitschakelen. Ook zitten aan deze kant een aantal knoppen waarmee direct een functie te benaderen is. Bijvoorbeeld, het uitschakelen van de automatische afstandinstelling of het inschakelen van een grijsfilter voor als er veel licht is. Bij grotere apparaten kunnen er wel 12 knoppen op zitten met elk een eigen functie. Dit is voor een buitenstaander de best zichtbare kant, dus daar staan alle mogelijkheden van het apparaat, het merk en het typenummer op vermeld. Je maakt dus altijd reclame voor je eigen camcordermerk. En daar krijg je niks voor betaald.

DE VOORKANT
Daar zit altijd (da's logisch) het objectief (lens). Bij duurdere camcorders wordt daar een zonnekap bij geleverd. (Altijd gebruiken) Vaak zit op het objectief een afstand instelring waarmee je met de hand de juiste afstand kunt instellen. Aan de voorkant zit ook altijd een stereo microfoon, al hoewel die ook wel eens bovenop gebouwd is, wegens gebrek aan ruimte bij kleine modellen. Soms zit er ook een klein Led lampje ingebouwd, maar stel je daarvan niet te veel voor, je kunt er echt geen kamer mee uitlichten. Soms ook nog een flitslamp om foto's mee uit te lichten.


DE BOVENKANT
Daar zitten meestal de bedieningsorganen van het recorder gedeelte. Start, stop, FW (snel vooruit) FF (snel achteruit) en pauze. Dit deel kun je alleen maar gebruiken als de hoofdschakelaar op 'afspelen' staat. Bovenop zit ook meestal een accessoire schoentje. Daar kun je een acculampje of een losse microfoon in steken. In duurdere modellen zitten daar soms ook nog contacten is waarmee andere functies te besturen zijn. Dan noemen ze dat een intelligente accessoireschoen. Bij hele dure camcorders zit bovenop ook nog een handvat. Daar kun je de camcorder mee dragen, maar vaak heeft dat handvat ook nog extra functies. Dit soort handvaten zitten altijd op professionele machines.

DE ACHTERKANT
Daar zit de zoeker. Tenminste vrijwel altijd. Want er zijn ook veel camcorder waarbij ze de zoeker maar hebben weg gelaten omdat je toch op het LCD uitklapschermpje kunt kijken. Naar mijn mening een foute besparing. Filmen doe je met de camcorder tegen je hoofd gedrukt en kijkend door de zoeker. Dat geeft de meest stabiele beelden. Bij veel camcorders is die zoeker uittrekbaar en omhoog te klappen, waardoor je ook in de zoeker kunt kijken als de camcorder op de grond staat. Verder wordt de achterkant benut voor al die knopjes en palletjes die er ook nog op moeten. Dus dat kan van alles zijn. Bij veel camcorders zit er ook nog een ruimte om de accu te plaatsen. Maar die kan ook links of rechts zitten. Bij deze camcorder is het LCD schermpje nog in 4:3 formaat. Alle moderne camcorders hebben een LCD schermpje in breedbeeld (16:9) formaat.

DE ONDERKANT
Op de onderkant zit vaak een gat met een schroefdraad (1/4 of 3/8 inch WW). Daarmee kun je de camcorder op een statief plaatsen. Bij camcorders waarbij de cassette aan de onderkant geladen moet worden hebben daar ook nog een klep zitten. (Lastig als je de camcorder op statief hebt staan en je moet een nieuwe cassette plaatsen) Aan de onderkant van de zoeker zit meestal een hendeltje waarmee je het zoekerbeeld scherp kunt stellen op jouw oog. Als je een bril draagt moet je kiezen om altijd met bril of zonder bril te filmen.Aan alle kanten van de camcorder kunnen nog meer knoppen, pallen en functies zitten dan hierboven beschreven zijn. Dat is afhankelijk van de fabrikant en de mogelijkheden van het apparaat.

TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.Wat heb je nog meer nodig als je een camcorder koopt?

Wanneer een camcorder wordt aangeschaft, dan zitten daar meestal een aantal accessoires bij. In elk geval een accu en soms een acculader, en vaak ook nog een draagriem, een zonnekap, een videocassette of heugenkaartje. Maar het belangrijkste wat erbij zit is de gebruiksaanwijzing van de camcorder. Bij alle 'grote' merken is die ook in het Nederlands. Als je de camcorder net hebt gekocht, laad dan eerst de accu (volgens het voorschrift) en ga dan met de camcorder in de hand die gebruiksaanwijzing lezen. Doe de handelingen die beschreven staan en probeer te onthouden waar alle bedieningsorganen zitten en waarvoor ze dienen. Maar er is meer wat je zou kunnen aanschaffen.

EXTRA ACCU'S
Meestal is de accu die bij de camcorder geleverd wordt de kleinste in zijn soort. Daar kun je dan meestal maar een relatief korte tijd mee opnemen. Als je tijdens je vakantie verstoken bent van een bruikbaar stopcontact om je accu op te laden, dan is het verstandig om een extra accu aan te schaffen. Meestal heb je dan de keuze uit meerdere types oplopend in capaciteit. Ik raad je dan aan om een 'dikke' accu erbij te kopen. Je hoeft lang niet altijd een accu van hetzelfde merk te kopen als de camcorder. Er zijn meestal heel goede accu's te koop van andere merken die veel goedkoper zijn. Vraag inlichtingen aan de leverancier.

TAS
Camcorders zijn redelijk kwetsbare apparaten. Koop er een degelijke tas bij, waar ook je extra accu's en de acculader in kunnen. En desnoods ook een cameralampje (zie hier onder). Ook een vak waar je de gebruiksaanwijzing in kunt doen is handig. Want dat boekje moet je altijd bij je hebben.

ACCULAMPJE
Handig, zijn de bij veel camcorders aan te schaffen cameralampjes. Ze benutten soms dezelfde accu als die op de camcorder wordt gebruikt. De moderne camcorderlampjes gebruiken meestal LED's als lichtbron. Deze lampjes gebruiken aanmerkelijk minder energie dan de oude lampjes met gloeilampen. Soms is de accu van de camcorder te gebruiken voor het lampje. Vaak hebben ze een eigen al dan niet oplaadbare batterij erin zitten.

STATIEF
Opnames op statief zijn altijd beter dan opnames uit de hand. Zeker als je verder gaat inzoomen dan 10x. Aan de andere kant is het natuurlijk wel een gesjouw om steeds een statief mee te nemen als je op vakantie gaat. Maar als je serieuzere films wilt gaan maken, dan is een goed statief onontbeerlijk. Wil je meer weten over goede videostatieven, klik HIER voor een uitgebreid verhaal.

LOSSE MICROFOON
De (stereo) microfoons die op camcorders zitten zijn over het algemeen van redelijke kwaliteit. Maar als het geluid echt belangrijk is in een videofilm dan is het gebruik van een losse microfoon aan te bevelen. Koop niet zomaar een microfoon, maar neem je camcorder mee naar de winkel en probeer de microfoon eerst uit op de camcorder. (De 'techniek' van de losse microfoon moet ongeveer gelijk zijn als de ingebouwde microfoon, anders werkt de opname automaat niet goed) Als er een losse microfoon als accessoire bij de camcorder wordt aangeboden, dan doe je meestal geen miskoop. Gebruik bij consumenten microfoons geen kabels die langer zijn dan een meter of 5. Hoe langer de kabel hoe meer kans op storing in het geluid. En als je dan toch een microfoon koopt, koop er dan een windjammer bij. Een windjammer is een soort harige sok die je over de microfoon trekt en dient om het gebulder van de wind te dempen. Een windjammer kun je ook zelf maken en als je daarover wilt lezen, klik HIER voor een uitgebreid verhaal.

TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.Wat heb je nodig om videofilms te monteren?

Alle moderne camcorders zijn in staat om het opgenomen materiaal direct te vertonen op een televisie. Daarvoor wordt bij elke camcorder een speciaal kabeltje geleverd die tussen camcorder en TV gezet kan worden. Maar de ervaring is, dat als je twee maal het opgenomen filmpje hebt bekeken, je de noodzaak gaat inzien om de minder geslaagde stukken er uit te 'knippen'. Dat 'knippen' gaat bij video altijd elektronisch via het maken van een kopie van de film. En dat kan weer op een aantal manieren.


MONTEREN MET DE COMPUTER
Omdat vrijwel alle camcorders een digitaal signaal op de band of schijf of geheugenkaart zetten is het logisch dat PC's gebruikt worden om die signalen te bewerken. Die PC werkt tenslotte ook met digitale signalen. Elke moderne PC (of Apple) is daarvoor te gebruiken. Wat je extra nodig hebt is een programma soms in combinatie met een opnamekaart (capturekaart). Wil daar meer over weten klik HIER voor een uitgebreid verhaal.

Er is nog een tweede manier om met een 'computer' je videofilm te monteren. Dat is een manier die veel gebruikt wordt door mensen die geen jota verstand van computers hebben. Er zijn computers in de handel die maar één functie hebben, en dat is het monteren van videofilms. Dat zijn erg stabiele systemen. Het merk is 'Casablanca' en die zijn er in een aantal uitvoeringen. Ze worden verkocht door specialistische bedrijven waarvan je de advertenties kunt vinden in de amateur videobladen. Wil je een uitgebreider verhaal hierover lezen, klik HIER voor een uitgebreid verhaal.

En dan nog even een TIP, Gebruik je een camcorder met bandjes, gebruik de cassettes dan altijd maar één keer. Met andere woorden; bewaar de originele opnames altijd zorgvuldig. Later kun je er dan altijd nog een nieuwe montage van maken. Opnamebandjes opnieuw gebruiken is een foute bezuiniging. Eigenlijk gewoon een beetje dom! Een uur video op een bandje kost nog geen 3 euro.

TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.Wat moet ik leren om een leuke videofilm te maken?

Als je een auto koopt en je hebt nog nooit achter het stuur gezeten, dan is de kans groot dat je brokken maakt. Auto rijden moet je leren. Dat geldt ook voor het maken van videofilms. Alleen mooie apparatuur kopen en gebruiken levert nog geen goed gemaakte videofilm op. Filmen moet je dus leren. Net als auto rijden. Dat wil overigens niet zeggen, dat als je nu maar alle apparaten op de goede manier kunt gebruiken, je ook een goede film kunt maken. Het is nog een stuk ingewikkelder. Bij auto rijden heb je je te houden aan een boek vol verkeersregels. Bij het maken van een goede film, moet je je houden aan de geschreven en ongeschreven filmtaal. En die kun je leren. Klik in het Hoofdmenu (rechtsboven) op 'Cirsus Video' en breng dat in praktijk. Goede kans dat je film een stuk beter wordt. Succes!

TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.Koopadvies voor camcorders

Als je voor het eerst een camcorder wilt kopen dan is het eerste wat je doet, in je portemonnee kijken hoeveel je wilt betalen. Als je niet meer dan, pak weg 200 euro wilt uitgeven, dan zou ik zeggen: spaar nog even door tot 400 euro. Want mijn advies is, om een modern apparaat te kopen. Slechte camcorders worden niet meer verkocht, dus je hebt het voor het uitzoeken. Die genoemde 400 euro is zo ongeveer de minimum prijs die je moet uitgeven. Als je portemonnee dikker is dan kun je een wat geavanceerder apparaat kopen. Maar de beeldkwaliteit van een camcorder van 400 euro en één van 1000 euro verschilt echt niets. Er zitten alleen meer mogelijkheden op. Alle moderne camcorders die verkocht worden filmen in breedbeeld. En dan ook nog in 'gewoon' standaard definitie (SD) of in High Definition (HD)

KIEZEN
Ga bij jezelf na, waarvoor je die nieuwe camcorder wilt gaan gebruiken. Om de kinderen te filmen of de nieuwe baby (de belangrijkste reden voor aankoop) of wil je natuurfilms gaan maken. (Nee, ik bedoel geen porno) Of wil je misschien alleen maar binnenshuis filmen. Wil je een zo klein mogelijke camcorder hebben, of mag hij wel een beetje groter zijn omdat je van die dikke vingers hebt.
Je ziet het, er zijn 'honderd' argumenten die bepalen wat voor soort camcorder je wilt hebben. Daarom heb ik nog maar één advies: Koop eerst een paar amateur videobladen zoals Video emotion of Digital Movie. Er zijn ook boekjes te koop met een groot aantal soorten camcorders met alle technische beschrijvingen erbij. Koop niet zomaar een camcorder bij een supermarkt, maar betaal iets meer bij een winkel waar ze je een goed aankoopadvies kunnen geven en degelijke voorlichting. Shoppen mag natuurlijk wel als je precies weet wat je hebben wilt. Dat kan veel geld schelen. En koop niet in een ander land, want dan zou je wel eens een camcorder kunnen aanschaffen die je in Nederland niet kunt gebruiken. Video in Nederland is anders dan in Frankrijk en nog anders dan in Japan en de USA.Wil je meer hierover weten, klik HIER voor een uitgebreid verhaal.

TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.Koopadvies voor videomontage systeem

CASABLANCA
Als je deze merknaam nog nooit bent tegen gekomen, dan is het onduidelijk wat bedoeld wordt. Een Casablanca is een computer die helemaal en uitsluitend is ingericht als video montage systeem. Filmers die niet beschikken over een PC of Apple en daar ook niet mee kunnen (of willen) werken raad ik de Casablanca aan. Ze zijn te koop in een aantal soorten, in oplopende prijsklassen. Het zijn stabiele systemen waarmee prachtige resultaten zijn te verkrijgen, maar ze zijn wel redelijk prijzig. Er zijn een aantal gespecialiseerde verkopers die deze machines aan de man brengen. In videobladen zijn advertenties te vinden. Wil je daar meer over lezen, klik dan Hier voor een uitgebreid verhaal.

COMPUTER
Het meest gebruikt en meest geschikte systeem voor video montage is de PC of de Apple. Voor vrijwel elke moderne PC is een groot aantal montage programma's te koop. Overigens heb je aan een montage programma niet genoeg. Je hebt een grote extra harde schijf nodig voor de opslag van de video files en soms een versnellerkaart. Programma's zijn te koop vanaf ongeveer 50 euro. Maar alle waar is naar zijn geld. Hoe hoger de prijs hoe meer mogelijkheden. Prijzen voor amateur-gebruik lopen op tot ongeveer 1000 euro. Advies: Laat kaart, harde schijf en software inbouwen door een leverancier die daar verstand van heeft. Of koop een compleet nieuw systeem met alles erop en eraan, en gebruik het alleen voor video. Meer hierover weten, klik HIER voor een uitgebreid verhaal. Houd er wel rekening mee, dat films die opgenomen zijn in AVCHD compressie niet zo makkelijk te monteren zijn in een PC. Je hebt daar de snelste PC die te koop is en speciale montage programma's voor nodig. Wil je meer weten over geschikte programma's voor AVCHD (HD) montage Klik dan hier.

TOP.
Terug naar index 1.
Terug naar index 2.

Herzien Juni 2011
Herzien mei 2014