Verhalen

Verhalen - Advies - Welk statief moet ik kopen

Moderne video camera's zijn bijna altijd uitgerust met één of ander beeldstabilisatie systeem. Dat voorkomt voor een deel de trillingen die de camera te verduren krijgt wanneer je uit de hand filmt. En die later op het Tv-scherm van die onrustige beelden veroorzaakt. Het is in veel gevallen een bruikbaar systeem. Maar echt een 'rotsvast' beeld krijg je alleen als je een statief gebruikt. Nu bestaan er statieven en statieven. En lang niet alle statieven zijn bruikbaar voor videofilmen. We zetten de belangrijkste zaken even op een rij.

Soorten

Het beste statief voor het gebruik onder een camcorder is zwaar en log en er zit een zeer goed 'balhoofd' op. Balhoofd is een ouderwets woord, maar is het beweegbare deel waar de camcorder op geschroefd is. En er zit al lange tijd geen 'bal' meer in. Vroeger waren fotostatieven ermee uitgerust. Het balhoofd of statiefkop van een statief voor video en film kan twee kanten opdraaien. Horizontaal en verticaal. En elke beweging kan afzonderlijk vast en los gezet worden. De draaipunten moeten zeer nauwkeurig lopen. Er mag zeker geen 'speling' in zitten. De beste koppen zijn de zogenaamde vloeistofkoppen. En wanneer een bewegingsrichting vast gezet wordt, dan mag de kop niet verdraaien. Een goede statiefkop is dan ook het duurste deel van het statief.

Dan nu het statief zelf. Dat staat uitaard op drie poten. Maar heeft geen middenzuil. Of het moet een zeer zwaar uitgevoerde zuil zijn die ook nog eens aan de onderkant gesteund is. (zie het plaatje) Als het statief geen middenzuil heeft dan moet hij in uitgeschoven toestand zo hoog zijn dat je, rechtopstaand door de zoeker van je camcorder kunt kijken. Makkelijk is, als het statief voorzien is van (uitdraaibare) rubber pootjes voor op gladde vloeren. Nog beter is, wanneer er een zogenaamde spin onder gezet kan worden. Die voorkomt dat de poten uitglijden. Zwaar en log is misschien wat overdreven, maar in elk geval moet het statief zeer stabiel zijn.

Varianten

Maar als je met vakantie gaat dan is zo'n zwaar statief niet aantrekkelijk om mee te sjouwen. Dan is een licht statief altijd nog beter dan helemaal niks. Maar koop er dan wel één met een goed lopende kop. Een ander alternatief is een éénbeen statief. Dan heb je in elk geval een steun op de grond. Als je dan met een arm of schouder tegen een boom of muur aanleunt, dan sta je ook goed stevig. Als laatste mogelijkheid, voor het geval je het bovenstaande nog te veel vindt, is er een schouderstatief. Dan heb je een steun tussen de camcorder en je schouder en als je dan de camera ook nog tegen je hoofd drukt en met twee handen ondersteund, dan kan het er ook mee door. Als laatste noem ik een handig ding wat een filmvriend van mij gebruikt. Hij heeft een textiel zakje gemaakt ter grootte van een boterhamzakje en dat gevuld met rijst. Daarna goed dicht genaaid. Dat zakje legt hij op, bijvoorbeeld, een muurtje en plant daar zijn camcorder op. Je kunt niet draaien met de camcorder, maar het levert rotsvaste beelden op. Zelfs in tele.

Tip

Eerlijk gezegd gebruik ik in vakanties en voor snelle reportages altijd mijn schouderstatief. Maar dan wel met de beeldstabilisator van de camera ingeschakeld. Gebruik je een goed statief, dan kun je de beeldstabilisator beter uitschakelen. Moet je nog een nieuw statief kopen, neem dan je camcorder mee naar de winkel en probeer het statief met de camcorder in telestand. En kijk dan goed naar het beeld in de zoeker. Wanneer je de kop verdraait, dan moet dat zeer soepel gaan en zonder schokken. En bespaar niet op een goed statief. Een goed statief heb je voor je hele leven. Zelfs als je nu pas 25 jaar jong bent.

Herzien: maart 2006