Verhalen

Verhalen - Advies - Maak een windjammer

Bulderen

De meeste amateur camcorders hebben een onbeschermde microfoon. Als buiten, wanneer het een beetje waait, opnames gemaakt worden dan wordt het geluid slecht. Je hoort dan het bulderen van de wind in het geluid. Nu zijn er wel camera's waar een knopje of instelling in het menu opzet, waarmee je dat bulderen kunt verminderen. Maar helemaal weg krijgen doe je het niet. En dat is jammer.

Jammer

Misschien heb je de videoprofs wel eens bezig gezien met opnames buiten. De geluidsman gebruikt dan een microfoon, meestal aan een hengel, met zo'n groot harig omhulsel om de microfoon. Een grote harige worst. Die harige worst heet een jammer. Spreek uit: djemmer. Het is een Engels woord waarvoor geen Nederlandse vertaling bestaat. Dus wij noemen het dus ook maar zo. Die grote 'worsten' zijn eigenlijk een soort sok, die om een gazen omhulsel zit. En in dat omhulsel zit de microfoon. Die microfoon zit daar dan ook nog met een soort elastieken vrij in opgehangen. Maar waarom hebben die worsten nou zulke lange haren? En wat is het voor spul? Die 'sok' bestaat uit een soort grof geweven kunstbont met lang haar. Het effect van dat lange haar is dat de wind daarop als het ware afgeremd wordt. En daardoor de microfoon niet meer als wind bereikt. En daardoor ook geen of veel minder gebulder meer veroorzaakt in de microfoon.

Maken

Voor amateur camcorders zijn ook windjammers te koop. Maar die zijn nogal duur. Dus waarom niet proberen er zelf een te maken? Koop in een stoffenhandel of op de markt een stukje kunstbont met zo lang mogelijk haar. De stof waar de haren opzitten, moet een beetje open geweven zijn. Het geluid moet er tenslotte wel doorheen kunnen. Koop ook een stukje klittenband. Daarna dan kun je aan het werk. Als je een camera hebt waar de microfoon bovenop zit en uitsteekt, dan moet je een soort hoesje maken die om de microfoon geschoven kan worden. (zie het plaatje) Maak dat hoesje 'binnenstebuiten', en zorg dat aan de opening een stukje klittenband genaaid kan worden. Nadat het hoesje over de microfoon is geschoven kan met het klittenband het hoesje vast gezet worden. Heb je nu een ingebouwde microfoon in de camcorder zitten, dan moet je een stukje bont maken wat een beetje ruim over de microfoon valt. Maar wel in de vorm van de microfoon. Daarna plak je op twee of meer plaatsen naast de microfoon een stukje klittenband op het camcorderhuis. In dit geval is het makkelijk als je zelfklevend klittenband koopt. Op de overeenkomstige plaatsen van het 'bontkapje' naai je de andere kant van het klittenband. Je zult merken dat het gebulder op je films ineens weg is, of in elk geval een heel stuk minder. Succes met het freubelwerk!

Herzien: maart 2006