Verhalen

Verhalen - Digitaal - Filmen met een SMARTPHONE

Filmen met een smartphone
Enige tijd geleden stond er in ‘Digital Movie’ (nr. 114-2017 en 118-2017) een artikel over het filmen met een smartphone. Ik heb zelf sinds enige tijd zo’n apparaat en wilde wel eens weten of je daarmee een leuk filmpje kon maken. Dat viel nog niet eens tegen.

Horizontaal

Nu zie je op TV en op bijvoorbeeld YouTube nog al eens van dat soort filmpjes staan die schijnbaar gemaakt zijn door mensen die wel eens een foto maken. Ze houden dan de smartphone verticaal, dus in zogenaamd portretformaat. (bovenste foto) Op die manier maken ze dan ook een filmpje. Het gevolg is dan dat wanneer je het filmpje afspeelt zo'n raar verticaal beeld te zien krijgt. Ook op TV zie je ze wel eens. Ik vraag me dan af waarom die filmers hun telefoon niet horizontaal houden? (onderste foto) Iedereen is toch bekend met televisie. En die beelden zijn altijd horizontaal. Mijn smartphone maakt keurige horizontale beelden in het formaat 16x9. Dus in het formaat van elke moderne televisie. En dan ook nog in HD (High Definitie) 1260 x 720 pixels. Dat is nog geen Full HD formaat, maar ik heb het gemaakte filmpje afgespeeld op een scherm van 2 meter breed en daarop zag het er mooi scherp uit.

Filmen met twee handen

Tijdens een wandeling bij mij in de buurt heb ik tijdens een zonnige dag wat opnames gemaakt van bloemen langs de kant van de weg. Daar vielen mij een paar dingen op: In de telefoon zit een lensje met erg veel groothoek. De smartphone stelt altijd automatisch scherp. Van enkele centimeters tot oneindig. De belichting is automatisch en daarom moet je rekening houden met donker en licht in beeld. Met 'de hand' opnemen zit er nogal wat beweging in beeld: smartphone dus goed stil houden. Het is het beste om de smartphone met twee handen vast te houden. En pas op dat er niet per ongeluk een vinger of klepje voor de lens staat. Je kunt maar betrekkelijk weinig inzoomen: je zoomt in op de opnamechip en niet optisch. En dat doe je door met twee vingers van elkaar te bewegen op het scherm Daardoor ontstaat vrij snel onscherpte. Tot twee maal inzoomen is geen probleem. Maar dat is afhankelijk van de opnamechip. Doe dat niet tijdens het filmen want dat geeft veel 'onrust' in het beeld.
En nog twee tips: Wanneer je gaat filmen zet dan je smartphone in 'vliegtuigstand' dat voorkomt dat je een telefoontje krijgt tijdens het filmen. En filmen kost veel energie dus als je veel opnames wilt maken neem dan een externe batterij mee.

Monteren

Het bleek dat de opnames in mijn smartphone in het formaat MP4 op de geheugenchip staan. Voor mij een klein probleem want met mijn (verouderde) montagesoftware kan ik dat niet bewerken. Op internet vond ik een eenvoudig programmaatje wat MP4 kon verwerken. Het lijkt een beetje op een oudere versies van Pinnacle. Voor mij meer als voldoende om een eenvoudige montage te maken. Het inkorten van shots en in de goede volgorde zetten bleek geen probleem. Maar ik wilde toch wat meer en ben gaan zoeken wat er allemaal mogelijk was in dit programma. Dat bleek niet tegen te vallen. In het programma wat ik had gedownload was het mogelijk om beelden te stabiliseren. Zo kon ik de kleine handbewegingen 'rustig' krijgen. Ook een aardige titelgenerator bleek aan boord te zijn. En zo kon ik van die bloemenfilm een aardige montage maken. Wil je het filmpje zien? Ga naar: Bloemen Start de film niet automatisch klik dan links boven op https://vimeo.com/241241541

Toebehoren

Je kunt tegenwoordig voor het filmen met een smartphone een flinke hoeveelheid toebehoren kopen. Bijvoorbeeld, externe zoomlenzen, speciale statieven en beugels om de smartphone in te klemmen en om betere stabiele opnames te maken, zogenaamde gimbals.

Er zijn ook rigs te koop waarop dan ook nog een microfoon of een lampje bevestigd kan worden.
Maar omdat ik liever video-opnames maak met een camcorder vind ik het niet nodig om geld uit te geven aan dat soort toebehoren.

Ge Kikkert
Februari 2018