Verhalen

Verhalen - Diversen - Maak eens een feuillefilm

Een feuilleton in een tijdschrift is een doorlopend verhaal waarvan je iedere week een nieuwe aflevering kunt lezen. Op dat principe is ook een feuillefilm te maken. Maar dat kun je niet alleen. FEUILLEFILMS WORDEN DUS VRIJWEL ALTIJD GEMAAKT IN VIDEOFILMCLUBS. Als je dus een feuillefilm wilt maken met leden van een club, dan moet je een aantal afspraken maken. En je moet met z'n allen een onderwerp bedenken. Dat onderwerp is de 'Rode draad' in het verhaal. In de videoclub waarvan ik lid ben hebben we in de afgelopen jaren een aantal malen zo'n film gemaakt. Het heeft een tweeledig doel. Je krijgt de leden min of meer verplicht aan het filmen en het stimuleert om gezamenlijk een film te maken. En er is niks leuker om met een kleine groep een film te maken. De 'Rode Draad' was steeds een ding. En maal was dat een stuk stroomdraad met stekkers die echt als zodanig gebruikt kon worden, een verlengsnoer dus, en nog rood ook. Een de andere keer was het een grote oude portemonnee. Daarover moest elk vervolgverhaal dus gaan. Er deden steeds 5 of 6 groepen filmers mee, van vier of meer filmers. De start was steeds aan het begin van het seizoen, en aan het eind van het seizoen was de complete film dan klaar en kon die vertoond worden op de club. Er hebben aan die feuillefilms tussen de 16 en 30 filmers per keer mee gedaan.

Afspraken

De afspraken die in 'mijn' club zijn gemaakt zijn de volgende:

1

Iedere groep krijgt 6 weken de tijd om hun deel van de film te maken. Er was een planning voor elke groep, wanneer ze aan de beurt waren.

2

Groep 1 maakt een film waar de titel van de hele film van alle groepen achter elkaar op staat.

3

De laatste groep maakt een afsluitend filmpje zonder 'open eind', maar zonder muziek aan het eind.

4

Elk deel mag niet langer zijn dan ongeveer 3 minuten. Afhankelijk van het aantal groepen wat deelneemt kan dat een andere lengte zijn.

5

Elk deel moet een 'open eind' hebben waarmee de volgende groep weer verder kan. Maar het moet wel een afgerond verhaaltje zijn.

6

Er mag muziek gebruikt worden, maar zodanig dat het niet in de weg zit wanneer de volgende groep moet aansluiten.

7

Elke groep maakt zijn eigen montage, op een vooraf afgeproken formaat (4x3 of 16x9 en in MPEG-2 of AVCHD) en levert dat bij de filmer in op een afgeproken medium, die de eindmontage van alle delen maakt.

8

Elke groep zet de laatste 20 seconden van zijn/haar montage op een DVD. Deze DVD wordt doorgegeven aan de volgende groep die er dan weer een vervolg aan maakt.

9

Spreek af wie de voortgang in de gaten houdt en wie de eindmontage van de delen gaat maken. Plan een datum wanneer de complete film vertoond gaat worden.

Mei 2003
Herzien: maart 2005
Herzien: juni 2014