Verhalen

Verhalen - Diversen - Voorbereiding voor een vakantiefilm.

Zo rond Kerstmis van ieder jaar, komen de vakantiefolders weer in de bus. Het wordt dan een gezoek, waar we het komende voorjaar of zomer weer op vakantie naar toe zullen gaan. Op een bepaald moment is dat, al dan niet in overleg met andere leden van de familie, beslist. In veel gezinnen komt dan iemand, twee dagen voor vertrek op het idee om de vakantie 'vast te leggen' op foto's of video. Snel wordt dan de (video)camera opgezocht en gekeken of alles nog werkt. En als dat het geval is, dan is in de meeste gevallen de voorbereiding voor het maken van een videofilm (want daar gaat het nu over) voltooid. Maar kan dat nou niet beter?

Bezienswaardigheden

Natuurlijk kan dat beter, en het levert ook altijd een mooiere film op als er wat meer aandacht aan de voorbereiding van een vakantiefilm wordt besteed. Stel, je gaat met de familie naar Dingesdorp in Verwegland. Je hebt in de folder van het reisbureau al gelezen dat Dingesdorp veel oude gebouwen bevat. Er is elke dinsdag een leuke markt en er is veel te zien op het gebied van musea, kunstwerken en folklore. Maar meer staat er niet in. Het lijkt je een goed idee om je medereizigers te gebruiken als een 'rode draad' in de film. Zij gaan op bezoek bij al die bezienswaardigheden, en op die manier vertel je het verhaal van jouw vakantie. Nu kun je twee dingen doen. Naar Dingesdorp reizen en maar zien wat je tegenkomt, of informatie gaan zoeken over die bezienswaardigheden en daar alvast een lijstje van maken.

Lijstje

Dingesdorp is wel geen erg bekend dorp voor vakantiegangers, maar er is altijd wel wat interessants over te vinden. Je beschikt over internet dus daar kun je eens zoeken. In de bibliotheek of de winkels van de ANWB zijn vast wel boekjes waarin wat te vinden is. Er zijn ook in goed gesorteerde boekhandels reisboeken te koop. Kortom, informatie over Dingesdorp is er zat. Verzamel uit al die informatie de belangrijkste zaken die je moet weten voor het maken van je vakantiefilm en maak daarvan een lijstje. Spreek vooraf met je medereizigers af dat je van plan bent van HUN belevenissen een film te maken en maak ze 'warm' voor dat idee. Als dat gelukt is, maak je een plan waarin staat vermeld op welke dagen je de opnames wilt maken. Laat dat je medereizigers weten en beloof dat je al die andere dagen geen camcorder mee zult nemen. Dat is niet alleen leuker voor je familie, maar ook voor jezelf. Jij houdt toch ook vakantie?

Techniek

Een videocamcorder is een geavanceerd stuk techniek. Neem ver voor dat je vertrekt even de tijd om alles aan die camcorder te controleren. Laad de accu's op en controleer de werking van alle pallen en knoppen. Maak de cameratas schoon en vergeet niet de gebruiksaanwijzing van de camera erin te doen. En voldoende videobandjes of geheugenkaartjes. Is er een kans dat je veel opnames op een dag moet maken, neem dan ook een extra accu mee. Neem je ook een filmlampje mee? En misschien een statief, al is het maar een éénbeen? Misschien ook wel een losse microfoon, een oortelefoontje en de nodige kabels? En vergeet vooral die lijst en het opnameplan niet die samen moeten dienen als een soort opname draaiboek. Als je het helemaal goed doet, maak je van te voren een aantal proefopnames om te kijken of de kwaliteit van het beeld nog goed is. En het geluid goed op het opname medium (band, kaartje) terecht komt. Pas als dat allemaal goed is ben je klaar voor vertrek. Ik wens je een leuke vakantie en bij thuiskomst mooie beelden op het scherm.

Januari 2003
Herzien: maart 2006
Herzien mei 2009