Verhalen

Verhalen - Techniek - Wat is 4K?Nieuwe ontwikkelingen in video

Dit artikel verscheen eerder in een andere vorm in FFF, het clubblad van de
Film & video Amateur Club Enschede, FACE.
Het is uiteraard gedateerd en gepubliceerd in januari 2014.

In de meer dan 30 jaar dat video gekocht kan worden door consumenten is er veel veranderd. Ik weet dat ik een open deur intrap! Maar toch is het zo dat veel consumenten niet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Niet iedereen leest recente videobladen of volgt dit op, bijvoorbeeld internet. Omdat bij ons in de videoclub ook steeds nieuwe ontwikkelingen te bespeuren zijn zet ik n en ander eens even op een rijtje.

Vrijwel iedere filmer die met video bezig is zet zijn of haar filmpjes op DVD. Dat is de laatste 10 jaar het distributie medium bij uitstek. Het zijn voor de consument nu uitsluitend geheugenkaartjes die in de camcorder dienen als opslag medium. En de compressie die in die camcorders gebruikt worden is AVCHD. Dit is van oorsprong niet geschikt voor videomontage omdat de PC’s toendertijd niet snel genoeg waren om deze compressie te verwerken. Maar ook deze systemen zijn intussen in combinatie met goed werkende montagepakketten klaar gemaakt voor AVCHD. (Voor TV's is dat Full-HD) Dit heeft tot gevolg dat we nu al een aantal jaren films goed kunnen monteren en op DVD zetten. De wens om films in HD (High Definition) op Blue Ray Disk (BD) te zetten en af te spelen op de flatscreen is geen algemeen gebruik geworden. Toch is Full HD tegenwoordig de norm op TV gebied. Maar blijft dat zo?

Nieuwe norm

Nu Full HD algemeen geaccepteerd is hebben de fabrikanten van apparatuur gezocht naar nieuwe normen. Die norm was er eigenlijk al, maar die werd alleen gebruikt door professionals. En dan alleen voor bioscoop gebruik. Denk daarbij aan de 3D films die nu overal in de zalen draaien. Maar wat is dan die nieuwe norm? Dat is 4K. Ook bekend onder de naam: Ultra-HD of UHD. UHD is een norm die 4 maal zoveel pixels heeft dan Full-HD.

Er is intussen alles voor te koop, ook voor de (dure) consumenten. De grote camcorder fabrikanten hebben apparaten ontwikkeld en al enige tijd in de verkoop. Ze zijn nog niet erg goedkoop, maar dat is een kwestie van tijd. Denk daarbij aan camcorders (zie plaatje hierboven, de Sony, maar ook andere fabrikanten hebben dit soort camcorders in hun assortiment). En er zijn al volop flatscreen TVs en monitoren en zelfs al montage pakketten voor 4K. Bijvoorbeeld Pinnacle 17. Hiernaast een monitor van Philips.

De Normen op een rij

Resoluties:
SD (Standard Definition- DV): 720x576 pixels. 720x480 pixels is een Amerikaanse norm.
1280x720 is de laagste norm voor HD en wordt vaak gebruikt voor internet.
Full-HD: 1920x1080 pixels (2K)
Ultra HD: 3840x2160 pixels (4K)
UHDTV2: 7680x4320 (8K)

Er zijn al professionele camcorders voor 5K, 6K en zelfs 8K voor films in de bioscoop. Maar er zijn ook al mobieltjes die uitgerust zijn met 4K

Conclusie

Of het binnenkort zal aanslaan bij het grote publiek is de vraag. Er is op dit moment nog geen content te koop in de winkels. Denk aan BD's met 4K films. Maar misschien komt het nog. Voor de filmers die veel geld hebben zijn het voorlopig leuke hebbedingen. TV's zijn er al volop te koop en dan natuurlijk in grote maten. Juist dan heeft het het meest effect. Schermen van meer dan 107cm worden de norm.

G Kikkert
Mei 2014