Verhalen

Verhalen - Techniek - van VHS, V-8 en Hi-8 naar DVD

Video-8, Hi-8 en (S-)VHS
overzetten naar DVD

Van Analoog naar Digitaal
Terwijl heel ‘oude’ filmers zich het hoofd breken over de vraag hoe ze hun oude 8mm filmpjes over kunnen schrijven naar DVD, is er nu ook een generatie filmers die zich afvragen hoe ze hun ‘oude’ VHS, S-VHS, video-8 en Hi-8 filmpjes moeten overzetten naar DVD. Er zijn een aantal mogelijkheden die ik op een rij zet. Pak alvast de gebruiksaanwijzingen van de verschillende apparaten erbij want die heb je zeker nodig.camcorder kabel Je moet natuurlijk ook beschikken over de goede kabels. Vaak zijn die bij de camcorder geleverd, soms moet je die los aanschaffen. Nog een opmerking; de meeste camcorders die opnemen op DVD, harde schijf of geheugenkaartjes zijn onbruikbaar om te helpen bij het digitaliseren van de film. Want dat is wat eerst moet gebeuren als de films nog op oude
(S-)VHS, Video-8 of Hi-8 banden staan.


Ten info

Alle videosignalen en audiosignalen die op (S)VHS, Video-8 of Hi-8 banden (die noem ik verder ‘analoge apparaten’) staan zijn daar ‘analoog’ opgezet. Als ‘sinusvorm’ als je dat wat zegt. Alle videosignalen en audiosignalen op DV (Digital Video) bandjes en in camcorders met DVD, Harde schijf of geheugenkaartjes als opslagmedium worden ‘digitaal’ opgetekend. Met ‘enen’ en ‘nullen’ dus. Onderaan dit verhaal staan een paar links die verwijzen naar extra informatie over de apparaten, kabels en opslagmedia.

Apparaten

aansluitingen Het eerste wat je natuurlijk nodig hebt is een goede (S-)VHS speler of (S-)VHS, Video-8 of Hi-8 camcorder waarmee de films zijn opgenomen of afgespeeld kunnen worden. Die speler of camcorder kan uitgerust zijn met de bekende rode, witte en gele uitgangen, met een Hi-8-plug (kleine ronde din-plug) en een rode en witte uitgang of met een scartplug. Afhankelijk van de uitgangen op die analoge apparaten heb je kabels nodig tussen deze speler en het apparaat waarmee je de audio- en videosignalen gaat digitaliseren. Want dat is wat er eerst moet gebeuren. Daarover lees je hieronder meer.

Aan het werk

Dan zijn er de volgende mogelijkheden:

~~ Heb je de beschikking over een DV camcorder en een moderne PC, lees dan verder bij optie 01
~~ Heb je niet de beschikking over een DV camcorder, maar wel over een moderne PC, ga dan naar optie 06
~~ Heb je ook niet de beschikking over een moderne PC ga dan naar optie 08

Optie 01
Je bezit een DV camcorder met ‘analoog in’. (zie de gebruiksaanwijzing)
Met deze combinatie kun je de banden van analoge apparaten overspelen naar een DV band. Je hebt daarvoor een kabel nodig die meestal bij de camcorder wordt geleverd. (zie bovenste plaatje) De scartplug die erbij geleverd wordt is meestal niet bruikbaar omdat die alleen voor signaal ‘uit’ geschikt is. Je hebt dan een scartplug nodig die zowel voor ‘in’ als ‘uit’ geschikt is.
~~ Lees verder bij optie 03

Optie 02
Je bezit een DV camcorder zonder ‘analoog in’. (zie de gebruiksaanwijzing)
De enige mogelijkheid om deze camcorder dan toch te gebruiken is het aanschaffen van een zogenaamde Widget. Die zijn hier en daar nog wel te koop.
~~ Gebruik je en widget, ga dan naar optie 03
~~ Gebruik je geen widget, ga dan naar optie 06

Optie 03
Je bezit een moderne PC (of Apple) met een FireWire ingang en een goed videomontage programma.
~~ Lees verder bij optie 07

Optie 04
Je bezit een (moderne) PC zonder FireWire ingang. Koop een FireWire kaartje en bijbehorend kabeltje en installeer dat in de PC.
~~ Lees verder bij optie 05
~~ Wil je liever niet je PC open schroeven ga dan naar optie 06

Optie 05
Je bezit een (moderne) PC met FireWire ingang en geen goed montage programma waarmee je DVD’s kunt maken. Koop een montageprogramma zoals Pinnacle Studio, Adobe Premiere Elements of Magix Video Deluxe en installeer dat in de PC. Laat je goed informeren door de winkelier waar je het programma koopt. Het programma moet DVD’s kunnen branden.

Optie 06
Onder anderen Pinnacle verkoopt kastjes die je kunt aansluiten op de USB of FireWire ingang van je PC. Op dat kastje zitten aansluitingen om de analoge signaalkabels aan te sluiten. Vraag er naar in de winkel en laat je goed voorlichten. In het kastje worden de analoge signalen omgezet naar digitale. Staan de digitale signalen op de harde schijf dan is met een geschikt programma de film op een DVD te branden. Bijvoorbeeld Nero. Met Windows Movie Maker kan het niet.

Optie 07
Je kunt de signalen van de DV band indraaien in de PC via een FireWire kabel. Je hebt daarvoor wel een geschikt programma nodig. Desnoods nog monteren en daarna renderen naar MPEG-2 (het signaal voor het branden van een DVD) en branden via Nero. Of direct vanuit het montageprogramma naar DVD.

Optie 08
Je hebt wel de beschikking over apparatuur om je oude analoge banden af te spelen, maar je bezit geen DV camcorder en/of geen geschikte PC. Dan zijn er twee mogelijkheden.
~~ Koop een DVD recorder en spel de banden rechtstreeks over naar DVD.
~~ Koop een Harddisk / DVD recorder en speel de banden over naar de harddisk. Het is dan mogelijk om heel eenvoudige montages te maken en meerdere films op een DVD te zetten met een menu erbij.
~~ Stuur de banden naar een firma die (uiteraard tegen betaling) de films kan overzetten naar DVD.

Links

Informatie over:

De FireWire kabel, klik hier
Een geschikte PC om video te monteren, klik hier
Over de Widget, klik hier
Over de scartplug, klik hier
Over DV (Digital Video) bandjes (en DVCam), klik hier
Opslagmedia in het algemeen, zonder DV, klik hier


November 2009