Verhalen

Verhalen - Techniek - Maak iets moois van je DVD

Er zijn al jaren lang stickers te koop om op CDís en DVDís te plakken. Nu zijn de data die op een CD worden gebrand redelijk Ďgrofstoffelijkí. Stickers op een CD plakken is dan ook niet zoín groot probleem. Mits de sticker wel goed in het midden geplakt wordt. Vaak wordt bij de software voor het printen van de sticker een apparaatje mee geleverd waarmee de sticker netjes in het midden van de schijf geplakt kan worden. Zie figuur 1.
Het gaat mis
Door ervaring wijs geworden ben ik al lang geleden gestopt om ook op DVDís van die stickers te plakken. Je hoort het ook van andere filmers; niet doen! Het blijkt dat DVDís veel gevoeliger zijn voor stickers die net niet helemaal centrisch zijn opgeplakt. Daardoor kan er een trilling ontstaan als de DVD wordt afgespeeld, waardoor het mis gaat. Er worden stukken van de film overgeslagen of hij houdt er helemaal mee op. Is daar wat aan te doen?

DVDís printen
Je was al gewend om een nette inlay te maken voor de buitenkant van het DVD doosje. Maar het staat niet afgewerkt wanneer je de doos open doet en er ligt een kale DVD in. Je hebt er natuurlijk wel netjes de naam van de film op geschreven met een speciale viltstift, maar echt mooi is het niet. De printer fabrikanten hebben daarvoor een oplossing bedacht. Printers die rechtstreeks op een DVD een plaatje kunnen printen. Daarvoor moet je wel zogenaamde Ďprintableí DVDís kopen. Dat zijn DVDís waarop aan de bovenkant een matwitte laag is aangebracht. Vrijwel elk DVD merk verkoopt ze wel. Ze zijn een stukje duurder dan gewone DVDís maar dat is het wel waard.

Kopie
De videoclub waar ik lid van ben maakt elk jaar een zogenaamde Ďfeuillefilmí. Daar doen meestal zoín 5 of 6 groepen van filmers aan mee. Per groep wordt een verhaaltje bedacht met een vast onderwerp wat aansluit op het filmpje wat de vorige groep heeft gemaakt. Aan het eind van het seizoen zijn al die filmpjes klaar en worden ze door ťťn van de clubleden tot ťťn film aan elkaar gezet. Veel leden van de club willen dan graag een kopie van het geheel hebben. Het is dan leuk, als de inlay van de doos en de opdruk op de DVD er goed uit ziet. Op de plaatjes zie je als voorbeeld hoe de twee prints eruit zien.

Mooi
Als je nou weer eens aan een nieuwe printer toe bent, koop er dan een die ook op CDís en DVDís kan printen. Dat soort printers zijn wel iets duurder, maar de prijzen liggen toch nog een eind onder de Ä 100,00. Het staat zoveel mooier als je een film kunt laten zien in een doos met een mooie inlay en een DVD met mooie opdruk. Zeker als je de DVD verkoopt of cadeau doet. Of meedoet met een wedstrijd!

Nog een paar tips
Zelf gebrande DVDís hebben niet het eeuwige leven. Ze zijn erg gevoelig voor licht. Ik heb de proef gedaan met een goed afspeelbare DVD. Nadat ik die schijf een week in de vensterbank in de zon had gelegd, was hij niet meer afspeelbaar. Bewaar DVDís dus altijd in een zwarte doos. Maak desnoods 2 DVDís waarvan je er ťťn in je archief stopt en niet afspeelt. Als je na een aantal jaren merkt dat het afspelen problemen oplevert, probeer dan van de goede DVD een kopie (of 2) te maken. Als dat lukt, dan gaat die kopie weer een aantal jaren mee.
Heb je een DVD gebrand van een speelfilm die uitgezonden werd door de TV, dan zijn er op internet zowel de hoesjes (inlay) voor de doos, als de opdruk voor op de DVD te vinden. Je hebt dan een DVD die niet van echt is te onderscheiden. En het is nog legaal ook, zolang je de DVD niet verkoopt.
Wil je meer weten over het maken van een feuillefilm klik dan hier.

Succes
Oktober 2007