Verhalen - Techniek - Gebruik van Filmlampen

Het uitlichten van een scène is een vak apart. Dat is ook de reden dat in de professionele filmwereld de 'belichter' een vak is en grote invloed heeft. De regisseur van de film heeft het wel voor het zeggen, maar de belichter met zijn assistenten bepalen de sfeer. De belichter heeft een groot aantal soorten lampen ter beschikking. Dat gaat van een 200 Watt spotje tot een 10 Kilowatt 'kunstzon'. Amateurs moeten het altijd met veel minder doen.

Voorbeeld

Als voorbeeld voor een manier van uitlichten gebruik ik drie lampen van 800 Watt per stuk met dimmers. Voor elke lamp kan een flootlight filter gezet worden. Elke lamp is uitgerust met 'barndoors'. Dat zijn vier zwarte kleppen (vroeger werden dat negers genoemd, maar dat mag geloof ik niet meer) voor de lamp waarmee een deel van het licht kan worden afgedekt. Elke 'kop' zoals ze ook wel genoemd worden staat op een statief wat volledig instelbaar is in hoogte. De kop kan naar boven en onder nijgen en is in te stellen in, egale verlichting of meer als een spot. We hebben het dus over professioneel licht. De opnames zijn gemaakt tijdens een cursusavond waarbij ik niet erg veel mogelijkheden had om een geschikte achtergrond te kiezen. Met dank aan mede-videoclublid Paul Rillmann die als 'model' diende.

Eén lamp
Als we een persoon achter een tafel belichten met één lamp (H), die een meter links van de camera staat (figuur 1), dan zien we het beeld zoals in en foto 1. Dat geeft een vrij hard licht op de rechterhelft van het gezicht ondanks dat er een dun flootlight filter voor zit. De linkerhelft van het gezicht van Paul is veel te donker.


Twee lampen
We laten lamp één staan en vullen nu met een tweede lamp (B) rechts van de camera de donkere schaduw in. (figuur 2) Deze lamp stond volledig als flootlight met een dik filter ingesteld. Zonder dat alle schaduw weg is, is nu ook de linkerkant van zijn gezicht goed belicht. Wat nu nog opvalt dat is, dat de persoon nog 'vastgeplakt' zit aan de achtergrond. Daarvoor hebben we een derde lamp nodig.


Drie lampen
Het derde licht brengen we aan vanachter de persoon. (figuur 3) Op foto 1 en 2 zie je rechts in beeld nog net het lampstatief staan met een filter. Voor foto 3 heb ik het koplicht (K), zoals dat genoemd wordt iets meer naar rechts gezet. Er is geen filter gebruikt, maar de lamp staat wel iets gedimd. Nu verschijnt er over de schouders van Paul een lichte streep en zijn haar aan de linker kant wordt opgelicht als een soort stralenkrans. En dit is de basis van een belichting die meestal toegepast wordt.


Oktober 2002 (Eerder verschenen in Face Film Flitsen van de Film Amateur Club Enschede)