Verhalen

Verhalen - Techniek - Maak een Huwelijksreportage

Filmpje maken


Videofilmers die al langere tijd een camera bezitten wordt nog wel eens gevraagd om een 'filmpje' te maken van een familiefeest. Enige tijd geleden was het in mijn familie weer eens zover. Een dierbare neef ging trouwen en vroeg mij de gehele dag op video vast te leggen. Met enige schroom heb ik ja gezegd, want als filmer heb je aan zo'n feestdag niks. Het is gewoon hard werken. In mijn geval van 's-morgens 10 uur tot half 1 in de nacht.Hoe ga je te werk?

Vooraf ben ik alle locaties waar gefilmd moest worden gaan bekijken. Het ouderlijk huis van de bruid kende ik al. Maar het raadhuis, het restaurant waar het diner gegeven werd en de feestzaal ben ik gaan bekijken. Waar kun je staan met de camera en waar zitten de stopcontacten voor als je lampen moet gebruiken. Het raadhuis was voorzien van grote ramen, dus daar had ik geen problemen met het licht. Het diner werd genuttigd in de serre van het restaurant en dat ging dus ook goed. Maar tijdens het feest was veel licht nodig. Op het podium, waar ook de band speelde zou volgens het draaiboek wat ik van de ceremoniemeester had gekregen een uurtje cabaret gemaakt worden. Verdeeld over de hele avond.

Licht

Het licht wat de band gebruikte was onbruikbaar. Te veel kleur en op een verkeerde plaats. Dus zelf maar een lampenset neer gezet. Twee maal 800 watt met dimmers en floodlight filters ervoor gaf zacht, maar voldoende licht. Probleem is alleen dat je die lampen natuurlijk niet de hele avond kunt laten branden. Vraag daarom aan een familielid om op jouw teken die lampen aan te zetten. En vraag aan de ceremoniemeester of hij jouw een paar minuten voor er iets gaat gebeuren te waarschuwen. Dan heb je de tijd om je camera in stelling te brengen. Bij dat cabaret kwam een tweede probleem om de hoek kijken. Om de mogelijkheid te hebben een hele groep zangers op band te krijgen moet je enige afstand nemen.

Geluid

Het geluid opnemen met de microfoon op de camera wordt helemaal niks. Een losse microfoon met een lange kabel naar de camera is de oplossing. Althans dat denk je, maar de 'artiesten' die staan op te treden met de zenuwen in hun lijf vergeten om goed voor die microfoon te gaan staan. Ik bezit al langere tijd een zelf gemaakte microfoonhengel en een richtmicrofoon. En mijn echtgenote (mijn geluidsvrouw) weet precies hoe ze die moet gebruiken. Houd de microfoon laag en omhoog gericht. En houd hem in de buurt van de beste zanger of zangeres. De microfoon hoog houden zou soms beter zijn, maar houd zo'n ding maar eens 10 minuten boven je hoofd. Dan wordt hij 100 kilo zwaar.

Nog een paar tips

Spreek met het bruidspaar af aan welke onderdelen van de dag de meeste aandacht geschonken moet worden. Probeer shots zo kort mogelijk te houden. Ga steeds op een andere plaats staan nadat een shot gemaakt is. Maak veel close ups. En drink niet te veel. Anders worden de beelden zo bibberig. Nadat de opnames zijn gemaakt komt pas het echte werk. De montage van het geschoten materiaal. Maar dat is een ander verhaal. Succes!
Wil je meer weten over microfoons, klik dan hier