Verhalen

Verhalen - Techniek - Interlace of Progressive

Historie

Toen de eerste beeldbuis TV’s op markt kwamen zaten de fabrikanten met een technisch probleem. De beeldbuizen werden steeds lichtsterker en dat had tot gevolg dat het beeld ging flikkeren. Het bewegende beeld van een TV wordt opgebouwd met 25 beelden per seconden en dat is te weinig voor een flikkervrij beeld. Een tweede probleem was dat de hoeveelheid informatie die via de zenders verzonden moest worden (bandbreedte) te groot werd. Maar daar werd snel wat op gevonden.

Interlaced scanning of interliniering

In plaats van 25 maal per seconden een compleet beeld te verzenden ging men 50 keer per seconden (50 Hz) een half beeld verzenden. En dan ook nog op een bijzondere manier. De oude beeldbuis TV’s bouwde het beeld op met beeldlijnen. In Nederland en nog een groot aantal andere landen waren dat 625 lijnen (het PAL systeem). Eerst werden alle oneven lijn verzonden (1,3,5,7 enz.) en daarna alle even lijnen (2,4,6,8, enz.) Wij zien die twee signalen niet als afzonderlijke signalen. Twee keer 50 halve beelden zijn weer 25 hele beelden. De flikkering was weg en bewegingen in het beeld verliepen soepeler. Er zijn ook TV’s geweest die de twee halve beelden eerst samenvoegen tot één beeld en daarna 2 maal op het scherm zette. De beeld frequentie was dus ook 50 beelden per seconden, maar dan wel steeds met volledige beelden wat een scherpere indruk gaf.

Uit de composiet uitgang van alle camcorders komt een interlaced signaal. De composiet ingang van elke TV (de gele ingang) zet dat signaal moeiteloos over naar een goed beeld.

Progressief

De TV’s die we nu kopen bouwen het beeld op een andere manier op. Het analoge signaal van de zender is nog steeds hetzelfde, maar de flatscreens (LCD en Plasma) werken met pixels en bouwen het beeld op zonder interliniering. Het beeld wordt in een keer op het scherm gezet. Maar krijgen we dan geen flikkering meer? Nee, de flatscreens zoals de LCD en plasma schermen flikkeren niet meer. Het opbouwen van het beeld in één keer heet ‘progressive scan’. En veel camcorders hebben de mogelijkheid op ook ‘progressief’ beelden op te nemen. En dan praat ik niet over AVCHD camcorders, want daar gebeurt dat al automatisch. Ik heb het dan over SD (standaard definitie) camcorders die nog op de ‘ouderwetse’ manier op het 4:3 formaat opnemen. En HDV camcorders die op bandjes opnemen.

Plaatjes

foto Interlaced Interlaced scan

Deze foto is uit een filmpje die interlaced is gerenderd.
Het jongetje maakt op dit moment een draaiende beweging naar links met zijn hoofd.
Duidelijk is naast de neus van het jongetje het kamvormige effect te zien.

foto Progressive Progressive Scan

Deze opname is uit een stukje film wat 'progressive' is gerenderd.
Hier is duidelijk te zien dat het beeld scherper is.
De reden dat het niet helemaal scherp is komt omdat dit een uitvergroting is van het totale beeld.
Voordeel

Camcorders die ‘progressief’ opnemen vertonen een scherper beeld wanneer afgespeeld wordt op een flatscreen TV of een beamer. Ander voordeel is, dat als je foto’s (stills) wilt hebben uit je film, dat je dan geen last hebt van die rare zigzag of kamlijntjes die vaak ontstaan wanneer er veel horizontale beweging in beeld is. En je kunt progressief opgenomen films gewoon monteren zoals je gewend bent. Want jouw PC werkt ook van nature met progressieve beelden.

23 februari 2010