Verhalen

Verhalen - Techniek - Hoe maak je 'LETTERBOX'

Handleiding voor
3 montageprogramma's

Veel camcorders kunnen tegenwoordig in breedbeeld opnemen. Probleem is echter dat op een oude beeldbuis TV de film dan in de breedte in elkaar wordt gedrukt naar 4:3 formaat. Het breedbeeld effect is dan weg. Veel ‘oude’ TV’s hebben wel een knop waarmee het beeld breedbeeld gezet kan worden en dan kan de film dus ook in het opgenomen formaat gezien worden. Er zijn ook beamers die niet in breedbeeld kunnen projecteren. Alle formaten worden dan in 4:3 formaat op het scherm gezet. Voor filmers die de film in breedbeeld hebben opgenomen en de gemonteerde film toch in breedbeeld willen zien of projecteren staat hieronder de manier waarop dat kan.


In fig.1 staat het breedbeeld zoals het te zien is in 4:3 formaat. Het beeld is horizontaal in elkaar gedrukt. In fig.2 hetzelfde beeld, maar dan in letterbox formaat. Dit beeld komt dus overeen met de werkelijkheid. Boven en onder het beeld is dan een zwarte balk aangebracht. Samen met de zwarte balken is het beeld weer 4:3 terwijl de beeldinhoud breedbeeld is. Er is een beschrijving voor filmers die met Adobe Premiere Pro, met Studio Plus of met Magix Video deLuxe werken.

Ik heb gezocht naar mogelijkheden om in de genoemde programma’s direct vanaf de tijdlijn en direct na de montage de hele film op ‘letterbox’ te zetten. Dat is wel mogelijk, maar is zeer omslachtig. Er is één manier die in alledrie de programma’s werkt, en dat is de volgende manier.

Monteren
Voor alle formaten geldt dat je de film voor de montage gewoon vanaf je camcorder of videospeler de PC in draait. Daarna, zoals je gewend bent monteert en daarna direct na de montage terug speelt naar een bandje (als je in DV werkt). Als er dan wat fout gaat, dan heb je in elk geval de complete montage op band staan. Maar je hebt dat bandje ook nodig om de film in één keer over te zetten naar ‘letterbox’.

En dat gaat zo …
Draai de film in één keer helemaal opnieuw in de PC. Zet de film op de tijdlijn en volg dan de hieronder beschreven manier om de film in ‘letterbox’ te zetten.

Letterbox in 'Pinnacle Studio Plus'

(Het voorbeeld wat ik gebruik is gemaakt in Studio 11 Plus) Selecteer de film door erop te slikken. Klik op de gereedschapkist en klik daarin op ‘video-effect toevoegen’. Er verschijnt nu een nieuw venster.

Kies in ‘Categorie’ (linker kolom) Studio Plus RTFX (fig.03)
Kies in ‘Effect’ (rechter kolom) ‘Beeld in beeld’.
Klok op ‘OK’

Er verschijnt weer een nieuw venster. (fig.04)
Klik (rechtsboven in dit venster) naast ‘instelling’ op het pijltje naar beneden.
Klik in het pull-down menu op ‘Gecentreerd’
Wijzig de ‘50’ rechts naast ‘breedte’ in ‘100’ en ‘hoogte’ in ‘75’.
Druk op ‘Enter’
In het venster met de film springt nu de film op Letterbox formaat.
Save het project en je kunt het uitdraaien naar band of DVD.

Er is in voor Studio software ook een dure methode om letterbox formaat te maken. Dan moet je een extra programma kopen voor € 59,- waarin een aantal van dit soort toepassingen te vinden zijn.

Letterbox in 'Magix Video deLuxe'.

(Het voorbeeld is gemaakt in Magix Video deLuxe 2006. Het is mogelijk dat in latere versies de vensters er anders uitzien)

Selecteer de film door te klikken op het videospoor met de rechter muisknop.
Klik in het venster wat opent op ‘Afbeeldingsgrootte en positie’ (fig.05)
Er verschijnt een nieuw venster. (fig.06)
Klik in het blok ‘Beeldgrootte’ het vinkje naast ‘koppeling’ weg.
Klik op het rondje naast ‘%’
Wijzig het getal naast ‘Pitch in ‘75’
Klik in het vak daaronder op de knop ‘Centreren’
Klik rechts onderaan op ‘OK’.
In het venster met de film springt nu de film op Letterbox formaat.
Save het project en je kunt het uitdraaien naar band of DVD.


Letterbox in 'Adobe Premiere Pro - 3'

(Waarschijnlijk werkt dit in alle versies van Premiere Pro. Ik heb er geen plaatjes bij gezet, want filmers die in met dit programma werken weten wel wat ik bedoel.)

Klik bovenaan in beeld op het tabblad ‘effect control’
Selecteer de film door erop te klikken.
In het tabblad ‘effect control’ vind je nu ‘Motions’
Open ‘Motions’ door op het driehoekje ernaast te klikken.
Verwijder het vinkje naast ‘Uniform Scale’
Wijzig het getal ‘100’ naast ‘Scale Height’ in ’75 en enter.
Je ziet nu het beeld in het venster op letterbox springen.
Save het project en je kunt het uitdraaien naar band of DVD.

De laatste tijd maak ik DVD’s met films in breedbeeld. Maar omdat de beamer bij ons op de videofilmclub alleen in 4:3 formaat kan projecteren zet ik op elke DVD ook een versie in letterbox formaat. Op deze manier kan ik mijn gemaakte films laten zien op de manier zoals ze behoren te zijn. In breedbeeld dus. De zwarte balken boven en onder het beeld vallen van het projectiescherm af. De beeldkwaliteit is wel iets minder dan de ‘gewone’ breedbeeld uitvoering.

Februari 2009