Verhalen

Verhalen - Techniek - Monteer een reportage


Reportages worden meestal zonder enige voorbereiding opgenomen. Denk daarbij aan vakanties, carnavaloptochten of trouwreportages. De opnames van dit soort films, zitten meestal vol met shots die niet passen bij het voorgaande shot, veel te lang zijn of volledig mislukt. In de meeste gevallen is het geheel ook nog zo lang, dat de kijker naar dit soort opnames al gauw het geeuwen niet kan onderdrukken. Er is slechts één oplossing om er toch nog een aardig geheel van te maken, en dat is monteren.

Hoe ga je te werk?

Ik ga er maar even vanuit dat, als je wilt gaan monteren dat je dan de beschikking hebt over een PC (of Apple) met een goed montage programma. Bij het monteren van een reportage is de volgorde van opname meestal gelijk aan de volgorde waarin de uiteindelijke montage gemaakt moet worden. Daarom is het mogelijk om alle opgenomen beelden in zijn geheel de PC in te draaien. Wanneer het montageprogramma dat mogelijk maakt, laat dan alle shots afzonderlijk opslaan op de harde schijf. Geef het eerste beeld een korte naam, dan zorgt de PC er voor dat alle shots (files) een volgnummer krijgen in de volgorde van opname. Als het voor jou voldoende is om een eenvoudige montage te maken, dan kun je nu alle shots op de tijdlijn zetten. Zet er wel een stuk zwarte film voor en achter. Laat nu de film op de tijdlijn 'lopen' en verwijder de slechte stukken. Je kunt ook de shots die te lang of te kort zijn eruit halen. Zet er een paar zinnige titels in en de basis voor je film is gereed.

Eindmontage

Is het bovenstaande niet naar je zin, dan kun je nu aan de fijnmontage beginnen. Kijk goed of de shots goed op elkaar aansluiten. Verwissel shots om een betere wisseling van beelden te krijgen in totaal, half totaal en close-ups. Zet op plaatsen waar dat logisch is een overgang tussen twee shots. Als je dat nodig vindt kun je nu ook extra muziek, of via een vioce-over een aanvulling op het getoonde beeld toevoegen. Succes !


Muziek

De keuze van muziek bij de reportage is een vak apart. Voor een huwelijksreportage kun je dat overleggen met het bruidspaar. Bij een vakantiefilm is het mogelijk de muziek van de landstreek waar de opnames zijn gemaakt, te gebruiken. Ga altijd kritisch te werk. De muziek dient de beelden te ondersteunen. Soms is het zelfs aan te raden helemaal geen muziek te gebruiken. Maar dat is erg individueel. In elk geval, nu heb je pas echt een videofilm gemaak. (De opnames maken beschouw ik altijd als een noodzakelijke voorbehandeling)

januari 2001
Herzien: maart 2006
Herzien: november 2009