Verhalen - Techniek - Twee microfoons op 1 camcorder

Als op de camera twee microfoons moeten worden aangesloten, en er is maar één ingang aanwezig dan kan er een probleem zijn. Dit doet zich bijvoorbeeld voor als je een interview afneemt, waarbij twee personen aan het woord komen. Dit kan met één microfoon maar dan moet er geregeld gewisseld worden. Dit laatste is lastig en kan ook de spontaniteit beïnvloeden.Y-stukje

Er zijn gelukkig een aantal eenvoudige oplossingen voor dit probleem. De makkelijkste oplossing is het kopen van een zogenaamd Y-stukje 3,5 mm. Dit onderdeel past in de microfooningang van de camera en heeft dan verder de beschikking over twee ingangen. (zie linker deel van de foto) Om de camera te sparen is het beter het Y-stukje niet rechtstreeks in de camera te plaatsen, maar het aan te sluiten middels een microfoonverlengsnoertje van 2 a 3 meter lengte. Rechtstreeks in de camera is een (mechanisch) te zware belasting voor de microfooningang. Het gewicht van het Y-stukje en de twee microfoonsnoeren is te groot. Als het (normale) monosignaal van de twee aangesloten microfoons op deze manier wordt binnengehaald, blijft dit een mono signaal en zal op één kanaal worden weergegeven.

Kastje

Een andere oplossing waarbij je wel een stereosignaal kunt binnenhalen is er ook, maar dan moet er even geknutseld worden. Een metalen kastje wordt voorzien van twee microfooningangen z.g. chassisdeeltjes 3,5 mm. mono. Verder komt er een stereomicrofoonsnoer in het kastje met een lengte van 2 a 3 meter waarvan de plug die in de camera past blijft bestaan. De andere kant van het snoer wordt afgeknipt net achter de plug (female) en aangesneden. Het snoertje moet vervolgens met een rubberdoorvoer het kastje binnenkomen. Het aangesneden snoer bevat naast de afscherming twee geïsoleerde aders die op de microfooningangen worden gesoldeerd.. Soldeer het rode draadje op de rechteringang en het witte op de linker. De afscherming wordt doorverbonden en aangesloten op het andere contact van zowel de rechter- als de linkeringang. Ook het metalen kastje moet met deze afscherming verbonden worden. Het signaal dat op deze manier wordt binnengehaald is stereo en met de koptelefoon moet je nog even controleren of de persoon die rechts in beeld is ook via de rechterluidspreker te horen is. Zoniet, dan de twee microfoontjes omwisselen en klaar. Als het volume van de twee microfoontjes niet gelijk is (bijvoorbeeld omdat de één wat harder praat dan de ander) dan kun je dit met de balansregelaar van je mengpaneel (in de computer) eenvoudig bijregelen. Het soldeerwerk van de kleine componenten is wat lastig maar met een soldeerbout van ongeveer 15 Watt is het goed te doen. Succes.

Reind Garritsen.
april 2004